Krajowa Federacja Producentów Zbóż w obronie chlorotalonilu wydała pismo do ministra rolnictwa, które zostało podpisane przez prezesa zarządu. Poniżej fragmenty tego pisma:
„(…) W czerwcu 2018 r. Komisja Europejska opublikowała projekt rozporządzenia, które wprowadzi zakaz stosowania chlorotalonilu w Unii Europejskiej. Związane jest to z klasyfikacją przygotowaną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Klasyfikacja ta robiona jest niejako w zastępstwie klasyfikacji, która dla substancji chemicznych powinna być przygotowana przez ECHA. Takie procedowanie budzi nasz niepokój, ponieważ narusza pewność, co do ustalonych zasad i kompetencji poszczególnych instytucji.
W odniesieniu do substancji chlorotalonil należy stwierdzić, że jest to substancja stosowana w Polsce od dekad, której skuteczność i bezpieczeństwo jest potwierdzone — zarówno w produktach, gdzie jest jedyną substancją, jak i w mieszaninach z innymi substancjami czynnymi czy też mieszaninami produktów.
Chlorotalonil jest substancją fungicydową o wielokierunkowym mechanizmie działania, która jest skuteczna w zwalczaniu septoriozy paskowanej liści pszenicy. W związku z powyższym chlorotalonil jest fundamentem programów ochrony zapobiegającym wystąpieniu odporności tej choroby.
Z naszych informacji wynika również, że producenci tej substancji dostarczyli wszelkie dane potwierdzające jej bezpieczeństwo a Kraj Raportujący – Holandia, oceniający tę substancję w procesie odnawiania jej zatwierdzenia, wydał pozytywną rekomendację.
W Polsce obecnie zarejestrowanych jest ponad 30 produktów zawierających chlorotalonil, które pozwalają zwalczać ponad 30 chorób grzybowych w 19 uprawach. Ponad 1/3 produktów zarejestrowanych do zwalczania septoriozy paskowanej liści pszenicy zawiera chlorotalonil.
Septorioza paskowana liści pszenicy jest najważniejszą gospodarczo chorobą, która występuje we wszystkich obszarach uprawy pszenicy na terenie Polski. Wykluczenie z wachlarza ponad 30% produktów zarejestrowanych do zwalczania septoriozy liści skutkować będzie stratami trudnymi do odrobienia, na które dodatkowo nakładają się ekstremalne zjawiska pogodowe, niekorzystnie wpływające na produkcję roślinną.