Co znajdziesz w artykule?
Wróciła słoneczna pogoda i żniwa rozpoczęły się w pełni. A jak żniwa to również zbiór słomy. Niestety w tym roku ze względu na brak opadów jest jej znacznie mniej, i dlatego od samego zbioru przez cały okres składowania powinna być traktowana właściwie. Warto zadbać o jej odpowiednie przechowywanie, aby pozostała w dobrej jakości.
Słoma ważnym elementem w hodowli
Bez względu na wykorzystanie słomy- jako pasze czy jako ściółkę dla zwierząt powinna ona być jak najlepszej jakości, dlatego sposób jej przechowywania jest bardzo istotnym elementem. Słoma która zmoknie zostaje porażona grzybami, pleśniami, które z kolei mogą stanowić zagrożenie dla zwierząt ponieważ są źródłem niebezpiecznych toksyn.
Gdzie i jak przechowywać?
Najtańszą, ale nie koniecznie doskonałą metodą, z której korzysta sporo rolników jest przechowywanie słomy na wolnym powietrzu, czyli w stogach, w stertach z bali lub kostek. Kosztowniejszym rozwiązaniem, ale zdecydowanie najlepszym jest składowanie słomy pod zadaszeniem, czyli w stodołach lub pod specjalnymi wiatami. Jednak najczęściej rolnicy, którzy nie mogą sobie pozwolić na przechowywanie pod zadaszeniem decydują się na sposób pośredni, czyli przykrycie słomy znajdującej się na wolnym powietrzu folią bądź agrowłókniną. Pozwalają w dużym stopniu zabezpieczyć słomę przed deszczem, a są tańsze niż budowa zadaszenia. Trzeba wtedy pamiętać o szczelnym i zwartym ułożeniu słomy, bez przerw gdzie niepotrzebnie mogłaby się zbierać woda.
Trzeba pamiętać o niebezpieczeństwie
Warto pamiętać, ze słoma jest produktem łatwopalnym, gdzie w przeciwieństwie do wilgoci, ogień potrafi zniszczyć spore jej zapasy w bardzo krótkim czasie. Dlatego słomę powinno przechowywać się z dala od jakiegokolwiek potencjalnego zagrożenia i najlepiej w kilku miejscach, co w razie pożaru pozwoli ocalić część zapasu.