Co znajdziesz w artykule?
Dane MRiRW pokazują, że w okresie od stycznia do listopada 2024 roku Polska wyeksportowała już 719,95 tys. ton cukru w porównaniu do 488,12 tys. ton w analogicznym okresie 2023 roku. Oznacza to wzrost naszego tempa eksportu cukru aż o 47,5% w skali roku. Wartościowo skala wzrostu sięga znacznie mniej, bo 23% z uwagi na obserwowany spadek światowych cen cukru w 2024 roku.
Doskonałe wyniki eksportu powinny cieszyć w kontekście dwóch kolejnych lat (2023 i 2024) z rekordowymi zbiorami buraków cukrowych i dwóch sezonów z rekordową produkcją cukru.
Ponad 60% naszego cukru trafiło do krajów spoza UE
Polski cukier cieszy się rosnącym zainteresowaniem poza Unią Europejską. W analizowanym okresie wysłaliśmy do krajów trzecich aż 437,66 tys. ton cukru, czyli 61% całego eksportu. Wynik tej jest 2,7 razy lepszy niż przed rokiem.
W śród krajów unijnych największym importerem Polskiego cukru są Niemcy (17% całego naszego eksportu).
Główne kierunki eksportu cukru
Import cukru do Polski obniżył się o połowę, a z Ukrainy o 60% w skali roku
Dobrą wiadomością jest równoczesny spadek importu cukru. W czasie 11 miesięcy 2024 roku sprowadziliśmy tylko 82,62 tys. ton cukru, czyli o 50,0% mniej niż w analogicznym okresie 2023 roku. W tym import cukru z Ukrainy spadł z 29,18 tys. ton do 11,97 tys. ton (-59% – r/r).
Główne źródła importu
Źródło: KE, GUS, MRiRW