Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu informuje, że od 19 sierpnia 2025 r. zmienią się przepisy dotyczące poziomu pozostałości środka ochrony roślin – acetamiprydu – w owocach i warzywach. Zmiany te wprowadza rozporządzenie Komisji Europejskiej (UE) 2025/158.
Co to oznacza w praktyce?
Od tego dnia produkty roślinne, w których wykryje się zbyt wysoką ilość acetamiprydu, nie będą mogły być sprzedawane w Polsce ani w innych krajach Unii Europejskiej. Dotyczy to zarówno świeżych owoców i warzyw, jak i mrożonek.
Nowe limity będą znacznie niższe niż dotychczasowe. W niektórych przypadkach normy zostaną zmniejszone dwukrotnie (np. dla czereśni), a w innych nawet dwieście razy (np. dla porzeczek).
Rolnicy powinni szczególnie uważać przy uprawach:
- porzeczek,
- sałat,
- endywii o szerokich liściach,
- szpinaku,
- boćwiny,bo dla tych roślin dopuszczalny poziom acetamiprydu zostanie obniżony niemal do zera (do 0,01 mg/kg).
Wśród 38 roślin objętych nowymi przepisami, najważniejsze dla polskiego rolnictwa są:
- jabłonie i grusze,
- czereśnie,
- morele,
- brzoskwinie,
- porzeczki,
- agrest,
- borówki wysokie,
- maliny,
- winogrona,
- sałaty,
- pomidory,
- ogórki,
- kapusty głowiaste,
- endywie,
- szpinak i boćwina.
Pełną listę oraz szczegóły zmian można znaleźć na stronie Instytutu Ochrony Roślin – PIB, w zakładce „Komunikaty dla doradców i rolników”.