czwartek, 28 października, 2021
spot_img

Uwaga! Mszyce w rzepaku

-REKLAMA-spot_img
-REKLAMA-spot_img


Na wcześnie sianych plantacjach rzepaku pojawiają się pierwsze naloty mszyc – w kolejności mszycy kapuścianej oraz mszycy brzoskwiniowo ziemniaczanej. Bardzo ważna jest obecnie lustracja pól, ze względu na to że mszyce niosą ze sobą duże zagrożenie dla roślin (choroby wirusowe).

Szkodliwość mszyc


Bezpośrednie szkody powstają na skutek wysysania soków z tkanek, co w przypadku masowego zasiedlenia może prowadzić do zahamowania wzrostu, zniekształcenia lub obumarcia fragmentów, bądź nawet całych roślin; żerowanie mszyc na łuszczynach prowadzi do słabego wykształcenia nasion, a nawet usychania łuszczyn. Szkody w wyniku żerowania mszyc są potęgowane w warunkach niedoboru wilgoci. Szkodliwość pośrednia mszyc związana jest z przenoszeniem przez nie groźnych wirusów, w przypadku rzepaku ozimego m.in. żółtaczki rzepy (TuYV) – głównie przez mszycę brzoskwiniową. Dodatkowo w miejscach nakłuć tkanek oraz na wydzielinach mszyc mogą rozwinąć się wtórnie patogeny chorobotwórcze.

Ochrona chemiczna: alfa-cypermetryna, deltametryna, acetamipryd + lambda-cyhalotryna

Inne szkodniki

Oprócz mszyc mamy lokalnie duże naloty i żerowanie pchełki rzepakowej oraz żerowanie larw I stadium II pokolenia tantnisia krzyżowiaczka.

W dalszym ciągu dużym zagrożeniem są gryzonie!

Duże porażenia mączniakiem rzekomym.

Więcej na temat chorób i szkodników przeczytasz w naszej najnowszej KSIĄŻCE RZEPAK!

-REKLAMA-spot_imgspot_img
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

23,796FaniLubię
595ObserwującyObserwuj
8,930SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x