Co znajdziesz w artykule?
Wysoka temperatura i duża wilgotność to idealne warunki dla rozwoju chwościka buraka. Trzeba prowadzić monitoring plantacji, ponieważ silne porażenie chwościkiem może powodować straty 80% liści, prowadzić do 20-30% mniejszego plonu korzeni co jednoznacznie wiąże się z mniejszą o 2-3% zawartością cukru w soku.
Objawy choroby
Pierwsze objawy chwościka buraka można zauważyć w połowie okresu wegetacji, czyli najczęściej przypada to na lipiec. Pojawiają się okrągłe, wgłębne i szare plamki wielkości 3-5mm na starszych liściach, a w przypadku silnych infekcji i braku ochrony chemicznej nawet na liściach sercowych. Plamy mają czerwoną lub szarobrunatną obwódkę i z czasem powodują że cały liści brunatnieje, zasycha i odpada. W ten sposób burak wytwarza nowe liście, co powoduje stożkowe wydłużenie głowy buraka.
Jak zapobiegać?
Zawsze warto zacząć od zapobiegania rozprzestrzeniania się i występowania choroby, dlatego w celu ograniczenia chwościka buraka stosować przerwy w uprawie buraka na tym samym polu, najlepiej na 4 lata. Przyorywać starannie resztki pożniwne, unikać upraw buraka również na polu sąsiadującym bądź w miejscu, gdzie składowana była pryzma. Stosować odpowiednie nawożenie NPK i uprawiać odmiany odporne oraz tolerancyjne.
Zwalczanie
Zwalczać chwościka buraka należy zwalczać już od momentu pojawienia się pierwszych objawów. Najlepiej fungicydami zawierającymi substancje czynne o różnych mechanizmach działania. Poniżej substancje aktywne, które zwalczają chwościka buraka:
- epoksykonazol
- tetrakonazol
- tiofanat metylowy
- fenpropidyna
- difenokonazol
- tebukonazol
- pikoksystrobina
- miedź w postaci tlenochlorku miedzi
A może to nie chwościk?
Poza chwościkiem buraka cukrowego na plantacji można spotkać również inne choroby grzybowe, w tym brunatna plamistość liści, która często mylona jest z chwościkiem. Warto przyjrzeć się dokładnie jaki kolor mają plamy i obwódki wokół nich. Wtedy będziemy mieć pewność, z jaką chorobą mamy do czynienia. Brunatna plamistość liści rozwija się w niższej temperaturze, dlatego można spotkać ją znacznie wcześniej na plantacji.