piątek, 6 sierpnia, 2021

Tygodniowy raport rynków rolnych

-REKLAMA-spot_img
-REKLAMA-spot_img

Wraz z nowym miesiącem pojawiły się nowe tendencję w sektorach rolnych. Lato charakteryzuje się sezonowymi obniżkami, które jesteśmy w stanie doświadczyć. Jak duże obniżki objęły punktu skupujące i na jak długo z nami zostaną? Dokładny raport poszczególnych rynków prezentujemy poniżej. 

Rynek wieprzowiny

Najwięksi unijni producenci i eksporterzy żywca ubolewają nad kolejnymi obniżkami cen trzody chlewnej. Gdy 2 tygodnie temu doszło do spadku stawek w Niemczech ceny w wielu krajach unijnych poszły łeb na szyję. Jak informuje KZP-PTCH presja na ceny skupu została wywołana nie tyle ze strony większej dostępności żywca wieprzowego, ile ze strony nadpodaży mięsa wieprzowego, które ze względu na niskie ceny oferowane w Chinach pozostało na rynku Wspólnoty. Najwięcej obecnie płacone jest w Hiszpanii (1,99 €/kg) natomiast największe spadki dotknęły Belgii która obniżyła ceny skupu tuczników o 7 centów. Sytuacja na niemieckiej giełdzie VEZG na razie jest bez zmian,1,48 €/kg (wbc). Przekłada się to bezpośrednio na oferowane ceny w kraju.

W dniach 21.06 –27.06.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW  dostawcy uzyskiwali średnio:

  • za żywiec – 5,14 zł/kg wobec 5,38 zł/kg tydzień wcześniej.  Żywiec ten o 4% mniej niż w poprzednim tygodniu oraz o 9% mniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do analogicznego okresu 2020 r. cena tego żywca była o 7% niższa.
  • za półtusze wieprzowe 7,43 zł/kg. Cena ta była o 6% niższa niż przed tygodniem i o 9% niższa niż przed miesiącem. W porównaniu do zeszłego roku cena półtusz jest o 7% niższa. 
  • za świnie rzeźne klasy E w UE-  160,63 EUR/100kg mps, o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu oraz odpowiednio o 3% i 1% mniej niż przed miesiącem i rokiem.
  • Cena świń rzeźnych wyrażona w walucie unijnej wyniosła 148,88 zł/100kg. Wartość ta była o 4,6% niższa w porównaniu do zeszłego tygodnia oraz odpowiednio o 10,2% i 5,9% mniej niż przed miesiącem i rokiem.

Sytuacja rynkowa jest na tyle  niepewna, że wielu unijnych producentów wstrzymało się z wstawianiem prosiąt do tuczu. Co dalej? Ciężko przewidzieć, zdaniem analityków szansy na impuls do poprawy można wypatrywać w końcówce lata bowiem prognozowana jest luka podażowa na chińskim rynku żywca wieprzowego. Jednak na tą chwilę pozostaje jeszcze dużo czasu…

Rynek drobiu 

Ptasia grypa dała się we znaki czego jesteśmy świadkami. W skutek załamania  produkcji w maju produkcja piskląt kurcząt spadła o ponad cztery procent. Po pięciu miesiącach podaż żywca zmniejszyła się o około 23 mln sztuk porównując do roku 2020. W minionym tygodni obserwować było można korektę na rynku żywca drobiowego. Póki nie wrócimy do stabilizacji produkcji, rynek pozostanie rozchwiany.

W dniach 21.06 –27.06.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW  dostawcy uzyskiwali średnio:

  • za kurczęta brojlery – 4,15 zł/kg wobec 4,10 z zeszłego tygodnia. Cena tego żywca była o 1% wyższa niż przed miesiącem oraz o 30,5% wyższa niż przed rokiem. 
  • za żywiec indyczy  6,38 zł/kg wobec 6,51 zł/kg tydzień wcześniejCena tego żywca była o 2% wyższa niż miesiąc wcześniej oraz o 43,5% wyższa niż przed rokiem.
  • za kaczki brojlery – 4,72 zł/kg, o 5% mniej niż tydzień wcześniej i o 3% mniej niż przed miesiącem, jednak o 10 % więcej niż przed rokiem.

Ceny zbytu mięsa drobiowego

  • za tuszki kurcząt patroszonych – 7,67 zł/kg, o 11% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 12,5% drożej niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami notowanymi przed rokiem tuszki kurcząt były droższe o 37%
  • za tuszki indyków – 11,55 zł/kg, wobec 11,53 zł/kg w poprzednim tygodniu oraz 10,51 zł/kg przed miesiącem W porównaniu z cenami notowanymi przed rokiem tuszki indyków były droższe o 42%

Rynek wołowiny

Zgodnie ze wspomnianą w zeszłym tygodniu sezonową obniżką, ceny w skupie spadły o parę groszy. Ne są one na szczęście drastyczne i jeśli nie dojdzie do wznawiania obostrzeń (mowa o gastronomii) to w okresie jesiennym możemy liczyć na wzrosty cen.

W dniach 21.06 –27.06.2021 r. według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW  dostawcy uzyskiwali średnio:

  • za żywiec wołowy- 7,37 zł/kg o 4 gr/kg mniej niż tydzień wcześniej oraz o 2,5% więcej niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był o 21% droższy w porównaniu z ceną płaconą przed rokiem
  • za kompensowane ćwierćtusze wołowe – 14,05 zł/kg, o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena ćwierćtusz utrzymała się na poziomie o 1% wyższym sprzed miesiąca, i o 12% wyższym niż przed rokiem.
  • za bydło rzeźne klasy R3 na rynku unijnym – 379,76eur/100kg. Cena ta była o 0,8% wyższa niż przed miesiącem oraz o 8,6% wyższym niż przed rokiem
  • Cena bydła rzeźnego w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 347,38 EUR/100 kg. Cena ta była o 1,5% wyższa niż przed miesiącem oraz o 21,3% wyższym niż przed rokiem
  • średnie ceny wbc oferowane za byki wahają się w granicach 13-16,00 zł/kg, jałówek 12,30-15,58 zł/kg, krów 8,10-13,50 zł/kg. 
  • średnie ceny oferowane przez zakłady w wadze żywej wynoszą: za byki 7,87 zł/kg, za jałówki 7,13 zł/kg, za krowy 5,22 zł/kg.

Źrodło:kowr.pl

Napisz komentarz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Podobne artykuły

Śledź nas

22,896FaniLubię
536ObserwującyObserwuj
8,000SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły