poniedziałek, 20 stycznia, 2025

TO JEST POGROM! 20 dni i 7 ognisk rzekomego pomoru drobiu!

spot_img

Sytuacja w polskim drobiarstwie staje się coraz bardziej dramatyczna. W ciągu zaledwie 20 dni stwierdzono aż siedem ognisk rzekomego pomoru drobiu (ND). Najnowsze informacje od Głównego Lekarza Weterynarii potwierdzają dwa kolejne ogniska tej groźnej choroby.

W jakich województwach wykryto rzekomy pomór drobiu?

Główny Inspektorat Weterynarii poinformował, że dwa nowe ogniska choroby zlokalizowano w województwie mazowieckim:

  • Ognisko nr 6/2025 – stwierdzone 17 stycznia w miejscowości Sieraków (gmina Gostynin, powiat gostyniński). W gospodarstwie znajdowało się 186 361 kur rzeźnych.
  • Ognisko nr 7/2025 – również stwierdzone 17 stycznia w miejscowości Stare Łepki (gmina Olszanka, powiat łosicki). W tym przypadku do utylizacji trafiło 40 395 kur rzeźnych.

Ognisko nr 7 znajduje się zaledwie 17 km od ogniska nr 4 oraz 25 km od ogniska nr 5.


Od początku roku ogniska rzekomego pomoru drobiu pojawiły się w trzech województwach:

  • Mazowieckie: 3 ogniska,
  • Podlaskie: 2 ogniska,
  • Lubelskie: 2 ogniska.

Ponad 800 tys. wybitych kur

W wyniku choroby rzekomego pomoru drobiu do tej pory zutylizowano już 802 338 kur rzeźnych.

W związku ze stwierdzeniem ognisk rzekomego pomoru drobiu, wdrożono standardowe procedury mające na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się choroby:

  • Zabicie ptaków w ogniskach choroby i ich unieszkodliwienie w zakładach utylizacyjnych.
  • Przeprowadzenie kompleksowej dezynfekcji gospodarstw.
  • Wyznaczenie obszarów objętych ograniczeniami w promieniu 3 km (strefa zapowietrzona) i 10 km (strefa zagrożona) wokół ognisk w gospodarstwach, gdzie utrzymuje się powyżej 50 ptaków.

Sytuacja wymaga wzmożonej czujności zarówno ze strony służb weterynaryjnych, jak i hodowców drobiu, aby ograniczyć skalę strat i zahamować rozprzestrzenianie się choroby.

SPRAWDŹ TAKŻE: Pryszczyca u bydła – jak rozpoznać pierwsze objawy?

źródło: Powiatowy Inspektorat Weterynarii, GIW

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x