Co znajdziesz w artykule?
Najnowszy raport FAO informuje, że wskaźnik cen cukru wyniósł w sierpniu średnio 113,9 punktów, co oznacza spadek o 5,7 punktów (4,7 procent) w porównaniu z lipcem i aż o 34,3 punktów (23,2 procent) w porównaniu z wartością sprzed roku, osiągając najniższy poziom od października 2022 r.
Lepsze perspektywy produkcji cukru w Indiach i Tajlandii wywierają presję na ceny
Spadek indeksu w sierpniu był spowodowany głównie poprawiającymi się perspektywami produkcji na sezon 2024/25 w Tajlandii i Indiach, po korzystnych opadach deszczu, które pozytywnie wpłynęły na uprawy trzciny cukrowej.
Także tańsza ropa szkodzi światowym cenom cukru
Ponadto niższe ceny ropy naftowej na świecie wywarły dalszą presję spadkową na ceny cukru. Jednak pod koniec sierpnia obawy dotyczące wpływu pożarów na polach trzciny cukrowej w kluczowych obszarach uprawowych Brazylii, wraz z doniesieniami o niższej niż oczekiwano produkcji cukru w pierwszej połowie miesiąca, przyczyniły się do gwałtownych wzrostów światowych cen cukru, co ograniczyło ogólny spadek w ujęciu miesięcznym.
Indeks międzynarodowych cen cukru FAO
Ceny krajowe cukru również systematycznie spadają
Graficzna prezentacja cen zakupu cukru białego w sieciach handlowych
Źródło: FAO, MRiRW