Co znajdziesz w artykule?
Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny olejów roślinnych spadły w styczniu drugi miesiąc z rzędu. Pokazuje to wskaźnik cen olejów roślinnych FAO, który wyniósł średnio 153,0 pkt w styczniu.
Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wzrósł o ¼ w skali roku
Styczniowy poziom wskaźnika FAO był o 24,9 procent wyższy w porównaniu ze styczniem 2024 roku.
W styczniu taniał olej palmowy i rzepakowy
Spadek wskaźnika był spowodowany niższymi notowaniami olejów palmowego i rzepakowego przy stabilnych wycenach oleju sojowego i słonecznikowego.
Po wzroście przez siedem kolejnych miesięcy międzynarodowe ceny oleju palmowego spadły z wieloletnich szczytów, głównie ze względu na ograniczenie popytu, podczas gdy ceny oleju rzepakowego skurczyły się umiarkowanie na początku 2025 roku.
Natomiast ceny oleju sojowego i słonecznikowego utrzymywały się na stałym poziomie. Były one wspierane odpowiednio przez obawy o niekorzystne warunki pogodowe w niektórych krajach produkujących soję w Ameryce Południowej i silny globalny popyt na import.
W Polsce cena oleju rzepakowego była w styczniu niższa niż przed rokiem
Dane MRiRW pokazują, że krajowe ceny oleju rzepakowego rafinowanego odbiły w górę w listopadzie by wrócić do trendu bocznego w grudniu i styczniu. Krajowe ceny tego oleju spadły w styczniu do średnio 4594 zł/t i były o 4% niższe niż rok wcześniej (4594 zł/t),
Cena oleju rzepakowego (rafinowany) w Polsce od 2018 roku
Źródło: FAO, MRiRW