W przedostatnim tygodniu października ceny w skupach nie notowały większych zmian i kształtowały się na podobnym poziomie co w poprzednim raporcie. Jednak mieliśmy do czynienia z minimalnymi obniżkami niż jakby się chciało z umiarkowanymi choć podwyżkami.
Jak kształtowały się ceny na rynku krajowym?
W dniach 19–25.10.2020 cena zakupu żywca wołowego nie uległa zmianie i skupowano go po 6,24 zł/kg. Była ona o 1% niższa niż przed miesiącem, jednak o 4% wyższa niż przed rokiem.
W połowie października br. zakłady mięsne sprzedawały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio po 13,19 zł/kg wobec 13,17 zł/kg tydzień wcześniej. Cena tego asortymentu była o 5% wyższa niż w analogicznym tygodniu 2019 r
Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne utrzymały podobny poziom cen co w zeszłym tygodniu. Kilogram wagi żywej kosztował 6,62 względem 6,64 złz zeszłego tygodnia. Cena ta jest wyższa o 0,6% w stosunku do minionego miesiąca i o 8,7% wyższa niż rok temu.
Byki 12-24 miesięczne lekko podrożały. Wyceniane były na 6,91 zł/kg względem 6,88 zł. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 6,2%.
Najstarsze byki <24 msc także zanotowały delikatny wzrost . W skupie za w.ż otrzymać było można 6,85 zł, o 1 gr więcej niż w minionym raporcie
Cena krów w tym tygodniu znacznie wzrosła. W skupie za kilogram wagi żywej zyskać było można 5,03 zł/kg, o 6 gr więcej niż w ostatnim raporcie.
Jałówki podrożały ale zdecydowanie mniej. W ich przypadku tempo spadku w skali tygodnia wyniosło 0,4%. Cena za kilogram w.ż wynosiła 6,68 zł/kg o 3 gr więcej.
Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,05-12,95 zł/kg, jałówek: 12,89zł/kg a krów: 10,32 zł/kg.
CENA ZAKUPU* | Średnia masa tuszy ciepłej | Liczba sztuk Zmiana tyg. [%] | Struktura skupu | |||||||
Kategoria bydła | wg w.ż.* [zł/kg] | dla mpc** [zł/tonę] | dla mps** [zł/tonę] | Zmiana ceny [%] | [kg] | Zmiana tyg. | [%] | |||
25.10.2020 | 25.10.2020 | 25.10.2020 | tyg. | miesięczna | roczna | 25.10.2020 | [%] | 25.10.2020 | ||
Bydło ogółem | 6,24 | 12 048 | 12 289 | 0,1 | -1,3 | 3,6 | 311,3 | 0,0 | 1,6 | 100,0 |
bydło 8-12 m-cy (Z) | 6,62 | 12 280 | 12 525 | -0,3 | 0,6 | 8,7 | 213,3 | -17,4 | -63,6 | 0,1 |
byki 12-24 m-ce (A) | 6,91 | 12 955 | 13 214 | 0,4 | 0,3 | 6,2 | 342,0 | -1,0 | -4,2 | 33,3 |
byki > 24 m-cy (B) | 6,85 | 12 860 | 13 118 | 0,2 | -0,2 | 5,8 | 379,5 | -0,1 | -7,2 | 7,0 |
krowy (D) | 5,03 | 10 319 | 10 525 | 1,1 | -0,6 | 3,1 | 277,3 | 0,0 | 9,4 | 37,7 |
jałówki > 12 m-cy (E) | 6,68 | 12 889 | 13 147 | 0,4 | 1,1 | 1,3 | 301,7 | 5,1 | 2,0 | 22,0 |
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona,
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW)
Maria Chmal
źródło: gov.pl