Ceny w skupach utrzymują się na stabilnym poziomie lub symbolicznie wzrastają. Jest to zasługa ożywionego eksportu, niższej podaży bydła i pojawienia się kolejnych rynków zbytu takich jak Uzbekistan czy Japonia gdzie wywóz jest większy o kilkanaście procent. Sytuację rolników wspomogły także opłaty bezpośrednie i wypłacana pomoc covidowa dla hodowców bydła. Ten pozytywny trend wzrostowy cen będzie nam towarzyszył w nadchodzących tygodniach.
Jakie ceny widnieją na krajowym rynku?
W dniach 14 – 21.02. 2021 r. cena zakupu żywca wołowego wzrosła. Skupowano go po 6,82 zł/kg, o 12 gr więcej niż w poprzednim notowaniu. Cena bydła była o 1,8% wyższa niż przed miesiącem oraz o 8,2% wyższa niż przed rokiem.
W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 13,91 zł/kg, o 0,9% mniej niż tydzień temu.
Najmłodsze byczki 8-12 podrożały o 4,8%. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 6,88 względem 6,57 złz zeszłego tygodnia. Cena ta jest wyższa o 0,6% w stosunku do miesiąca przed i o 3,5% wyższa niż rok temu.
Byki 12-24 miesięczne nie odnotowały znacznej zmiany cen. Wyceniane były na 7,53 względem 7,52 zł/kg z zeszłego tygodnia. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 11,4%.
Najstarsze byki <24 msc również cechowały się stagnacją. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,49 złwzględem 7,48 zł z ubiegłego tygodnia. W stosunku do zeszłego roku ich wartość jest wyższa aż o 12,3%
Cena krów znacznie wzrosła. Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,36 zł, o 4,4% więcej niż ostatnio. Ich wartość była wyższa o 6,4% w porównaniu do zeszłego roku.
Jałówki także zanotowały podwyżkę. Cena za kilogram w.ż wynosiła 7,04 zł/kg o 6 gr więcej niż ostatnio. Ich cena kształtuje się na poziomie o 4,7% wyższym niż rok temu.
Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 12,77-14,13 zł/kg, jałówek: 13,60 zł/kg a krów: 11 zł/kg.
źródło: gov.pl