To kolejny tydzień kiedy cena tuczników na niemieckiej giełdzie utrzymuje się na poziomie 1,50 euro za kilogram półtuszy. W przeliczeniu na krajową walutę niemieckie tuczniki w dniu 12.03 kosztowały 6,77 zł za kilogram wbc. W najbliższych dniach nie należy oczekiwać zmian ze względu na zbliżający się okres świąteczny, który charakteryzuje się bezruchem cenowym w punktach skupujących. W kraju natomiast zawitały obniżki. Ubojnie uzupełniły zapasy na okres świąteczny, na rynku pojawiły się świnie ze wstawień noworocznych a gwoździem do trumny okazał się twardy lockdown i nowe ogniska ASF. Szansy na powrót do wyższych cen należy wypatrywać w sezonie grillowym.
Polska
W dniach 14-21.03.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 5,43 zł/kg, wobec 5,26 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 25,6% droższy niż przed miesiącem, ale o 16% tańszy niż przed rokiem. W rozpatrywanym tygodniucena sprzedaży półtusz wieprzowych uległa zmianie i wynosiła 8,19 zł/kg, o 4,5% więcej w odniesieniu do ostatniego notowania. Cena półtusz była o 12,7% niższa niż przed rokiem.
UE
W dniach 07-14.03.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 155,19 EUR/100 kg (+3,6 %) masy poubojowej schłodzonej.
Największy tygodniowy wzrost odnotowano na Litwie- 159,81 EUR (+8%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 154,70 EUR/100 kg względem 150,60 EUR/100 kg z ubiegłego tygodnia.
Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )
Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).
Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.
Tab. 4 Ceny sprzedaży półtusz wieprzowych – na rynek wspólnotowy:
źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl