piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Rynek trzody chlewnej. Kolejny tydzień utrzymuje się trend wzrostowy cen

spot_img

W skupach zaczęło brakować tuczników. Poskutkowało to podniesieniem cen za żywiec. Niestety nie są to podwyżki, które pomogą wrócić hodowcom do stanu opłacalności, szczególnie teraz kiedy ceny pasz sięgają rekordowych poziomów. Koniec stagnacji może nastąpić w przypadku kiedy Niemcy poradzą sobie z ASF i zostanie przywrócony eksport na rynki azjatyckie oraz w momencie zakończenia lockdownu na terenie wielu państw europejskich.

Jakie ceny figurowały na rynku trzody na krajowym rynku?

Polska

Miniony tydzień charakteryzował się ku zaskoczeniu wzrostem cen za żywiec wieprzowy. W dniach  24–31.01.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że  żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 3,95 zł/kg, wobec 3,92 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 2,5% droższy niż przed miesiącem, ale o 31,3% tańszy niż przed rokiem.

UE

W dniach  24–31.01.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 127,85 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej.

Największy tygodniowy wzrost odnotowano na Cyprze (+25,9%) a największy spadek na Litwie (-3,8%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 114,32 EUR/100 kg względem 113,64 EUR/100 kg z ubiegłego tygodnia.

W rozpatrywanym tygodniu listopada br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych nie uległa zmianie i wynosiła 5,84 zł/kg,o 0,8% mniej w odniesieniu do ostatniego notowania. Cena półtusz była o 30,7% niższa niż przed rokiem. 

Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )

Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).

Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.

Tab. 5 Średnie krajowe ceny prosiąt uzyskane w transakcjach targowiskowych za okres

źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Piter
3 lat temu

Ja Sprzedaje po 6 zł z chlewa , ludzie biorą jak ciepłe bułeczki. Taniej to niech sobie każdy uchować może i zobaczy ile to Kosztuje!

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

1
0
Would love your thoughts, please comment.x