Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości rozpoczęła nabór przedsiębiorstw z branży spożywczej zainteresowanych uzyskaniem wsparcia finansowego w obszarze szkoleń i doradztwa, które mają na celu ograniczenie kryzysu spowodowanego COVID-19. Zgłaszać można się do 30.11.2020 r.
Kto może skorzystać z dofinansowania?
Dofinansowanie skierowane jest do wszystkich przedsiębiorców (zarówno MMS, jak i dużych) działających w oparciu o wpis PKD 10-Produkcja artykułów spożywczych (za wyjątkiem PKD 10.9 Produkcja gotowych paszy i karmy dla zwierząt – te firmy mogą się rekrutować do projektu pod warunkiem, że posiadają status mikro, małego lub średniego przedsiębiorstwa).
Na co można przeznaczyć dofinansowanie?
Usługi rozwojowe, z których może skorzystać przedsiębiorstwo w ramach zadania COVID-19 zostały określone w nadzwyczajnej rekomendacji Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości. Tematy szkoleń oferowane dla sektora żywności wysokiej jakości to:
- Dobre Praktyki Higieniczne GHP i HACCP w warunkach pandemii (szkolenie)
- Organizacja sprzedaży i promocji w warunkach pandemii (szkolenie)
- Zaopatrzenie surowcowe zakładu produkcyjnego w warunkach pandemii (szkolenie)
- Magazynowanie i transport żywności w warunkach pandemii (szkolenie)
- Zarządzanie kryzysowe w przypadku wystąpienia zakażenia w zakładzie (doradztwo).
Ile można otrzymać?
Wsparcie, jakie może otrzymać przedsiębiorstwo na dofinansowanie usług rozwojowych, wyniesie do 80 % wartości netto tych usług, co oznacza, że pozostałe 20% zapewniają przedsiębiorstwa uczestniczące w projekcie.
Wsparcie realizowane będzie w systemie refundacyjno-zaliczkowym, co oznacza, że część środków na finansowanie usługi przedsiębiorca otrzyma przed jej opłaceniem.
Jak aplikować?
- Należy zgłosić się do Operatora za pośrednictwem Formularza Rejestracyjnego dostępnego na stronie PARP:
https://www.parp.gov.pl/component/site/site/formularz-kontaktowy-kompetencje-dla-sektorow-covid
- Następnie należy przekazać Operatorowi wymagane dokumenty (Operator zweryfikuje możliwość udziału w projekcie na podstawie dokumentów rekrutacyjnych przekazanych do wypełnienia na wskazany w nim adres e-mail)
- Przedsiębiorca po pozytywnej weryfikacji określa potrzeby edukacyjne wynikające z rekomendacji nadzwyczajnej Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Sektor żywności wysokiej jakości
- Przedsiębiorca samodzielnie lub przy wsparciu Operatora wybiera usługi rozwojowe, które będą odpowiadać na potrzeby przedsiębiorstwa i jego pracowników. W przypadku braku usługi w BUR możesz wybrać usługi poza Bazą.
źródło: https://www.pfpz.pl/