Wielkich zmian nie widać. Rynek wieprzowiny kuleje a minimalne wzrosty cen nie są odczuwalne przez hodowców trzody chlewnej. Sytuacja bez zmian widnieje także w Niemczech, od 2 miesięcy cena na niemieckiej giełdzie ani drgnęła. Kilogram żywca wyceniany jest na 1 euro 20 centów. Powiew optymizmu daje zmniejszająca się kolejka świń oczekujących na ubój za Odrą. Niestety rozładowanie ubojni może nie pomóc w powrocie na dobre tory opłacalności bowiem koszty produkcji wciąż idą w górę, szczególnie drożeją pasze.
Jakie ceny figurowały na rynku trzody na początku stycznia?
Polska
Początek nowego roku na rynku krajowym charakteryzował się dalszym spadkiem cen za żywiec wieprzowy. W dniach 18–24.01.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 3,92 zł/kg, wobec 3,90 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 2% droższy niż przed miesiącem, ale o 33% tańszy niż przed rokiem.
UE
W dniach 18–24.01.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 128,04 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej.
Największy tygodniowy wzrost odnotowano na Węgrzech (+1,1%) a największy spadek w Rumunii (-5,2%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 113,64 EUR/100 kg względem 111,53 EUR/100 kg z ubiegłego tygodnia.
W rozpatrywanym tygodniu listopada br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych nie uległa zmianie i wynosiła 5,89 zł/kg,o 1% więcej w odniesieniu do ostatniego notowania. Cena półtusz była o 32% niższa niż przed rokiem.
Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )
Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).
Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.
W przypadku cen za prosięta uzyskane w transakcjach targowiskowych nie zebrano wystarczającej ilości danych do stworzenia zestawienia.
źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl