Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC) w raporcie z 16-go marca prognozuje, że globalne zbiory zbóż w sezonie 2023/24 wyniosą 2283 mln ton. Będzie to o 33 mln ton (1,5%) więcej niż w obecnym sezonie. Wzrost produkcji zbóż (rok do roku) powinien mieć miejsce dzięki lepszym zbiorom kukurydzy, które z nawiązką zrekompensują niższą światową produkcję pszenicy po ostatnim rekordzie.
Jednocześnie oczekiwany jest wzrost spożycia ziarna zbóż z 2261 mln ton (obecny sezon) do 2288 mln ton (nowy sezon).
Efektem powyższych prognoz są oczekiwane zapasy końcowe zbóż na poziomie 580 mln ton, czyli o 6 mln ton poniżej obecnego sezonu.
Prognoza IGC dla rynku zbóż (razem):
Pszenica – świat:
IGC oczekuje, że światowi producenci zbiorą w kolejnym sezonie 787 mln ton pszenicy (-2% r/r)
Konsumpcja globalna pszenicy szacowana jest na 794 mln ton (+5 mln ton r/r) i przewyższy produkcję.
Stąd zapasy pszenicy na koniec sezonu 2023/24 powinny obniżyć się z 286 do 279 mln ton.
Prognoza IGC dla pszenicy:
Kukurydza – świat:
W nowym sezonie światowe zbiory kukurydzy powinny wynieść 1202 mln ton (+4,5% rok do roku). Globalne zużycie kukurydzy będzie nieco mniejsze niż produkcja i oceniane jest na 1198 mln ton.
Konsekwencją powinien być wzrost zapasów końcowych kukurydzy z 256 mln ton (obecny sezon) do 261 mln ton.
Prognozy dla kukurydzy:
Źródło: IGC