sobota, 23 listopada, 2024
spot_img

Pandemia niszczy rynek wieprzowiny

spot_img

Minął ponad rok od wprowadzenia obostrzeń związanych z pandemią Covid-19. W tamtym okresie ceny za świnie spadły na łeb na szyje jednak sytacja była względnie bezpieczna ponieważ Niemcy były wolne od ASF a ceny pasz kształtowały się na niższym poziomie niż dzisiaj. W tym roku nie mamy takiego marginesu bezpieczeństwa jak w 2020 r. 

Zagraniczna stagnacja 

Jak podaje KZP-PTCH w Niemczech w notowaniach VEZG w dniu 31/03/2021 cena tuczników została utrzymana na poziomie 1,50 €/kg (wbc) już po raz trzeci z rzędu. W wielu krajach unijnych również zaznaczył się wybrany trend boczny cen skupu żywca wieprzowego. Wyjątek stanowi Hiszpania, w której ceny rosną z tygodnia na tydzień.

W ostatnich 7 dniach ceny tuczników na Półwyspie Iberyjskim w notowaniach ISN wzrosły o 6 centów osiągając poziom 1,92 €/kg (wbc). Różnica miedzy ceną ISN w Niemczech i Hiszpanii wynosi 48 centów. Hiszpania jest głównym beneficjentem wystąpienia ASF w Niemczech i przejęła większość niemieckiego eksportu wieprzowiny do krajów trzecich, a zwłaszcza do Chin. Podczas gdy w większości krajów unijnych rynek żywca wieprzowego jest zrównoważony, to personel skupowy w hiszpańskich zakładach z trudem nadąża z pokrywaniem potrzeb zakładów przetwórczych. Również niewielki wzrost cenowy zanotowano we Francji (+1₵ t/t).

Spadki cen skupu wystąpiły w Belgii (-1₵ t/t), a także na krajowym rynku w okresie przedświątecznym. Obostrzenia Covid-19 znalazły odzwierciedlenie w mniejszych zamówieniach świątecznych składanych przez sieci handlowe, co spowodowało obniżenie cen skupu. Średnia cena tuczników w wadze żywej spadła nieco poniżej 5 zł/kg. Za kl. E zakłady mięsne płacą średnio 6,60 zł/kg.

W krajowych skupach bessa

Przedłużenie obostrzeń wpłynęło również na sytuację hodowców trzody chlewnej. Mniejsze zainteresowanie wywarło presję na obniżki w punktach skupujących. Zamrożona gospodarka i mniejszy handel będą sprzyjać dalszym obniżkom cen. 

źródło:KPZ-PTCH

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x