Jedynie jałówki charakteryzowały się nieznacznym spadkiem cen. Obecnie ceny oferowane na rynku wołowiny są wyższe średnio o 11% w stosunku do minionego roku. Zdaniem hodowców podwyżka stawek nie jest opłacalna z uwagi na fakt coraz droższego utrzymania hodowli. W najbliższym czasie spodziewać można się umocnienia ofert za żywiec. Podwyżkom sprzyjać będzie sezon grillowy i luzowanie obostrzeń.
Jakie ceny widnieją na krajowym rynku?
W dniach 21 – 28.03. 2021 r. cena zakupu żywca wołowego spadła. Skupowano go po 6,77 zł/kg, o 8 gr więcej niż w poprzednim notowaniu. Cena ta była nieznacznie niższa w porównaniu do zeszłego miesiąca ale o 10,2% wyższa niż przed rokiem.
W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 13,72 zł/kg, o 1,4% mniej niż tydzień temu.
Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne w ciągu tygodnia znacznie podrożały. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 7,05 względem 6,24 zł z zeszłego tygodnia. Cena ta jest niższa o 2,5% w stosunku do miesiąca przed i o 12,7% wyższa niż rok temu.
Byki 12-24 miesięczne kontynuowały wzrost cen sprzed tygodnia. Wyceniane były na 7,44 względem 7,27 zł/kg z zeszłego tygodnia. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 15,3%.
Najstarsze byki <24 msc również cechowały się wzrostem cen. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,39 złwzględem 7,24 zł z ubiegłego tygodnia. W stosunku do zeszłego roku ich wartość jest wyższa o 16,8%
Cena krów nieznacznie podrożała. Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,50 zł, o 3 gr. więcej niż ostatnio. Ich wartość była wyższa o 10,9 % w porównaniu do zeszłego roku.
Jałówki jako jedyne zanotowały spadek cen Cena za kilogram w.ż wynosiła 6,96 zł/kg o 3 gr mniej niż ostatnio. W porównaniu do analogicznego okresu z zeszłego roku ich obecna cena kształtuje się na poziomie o 10,2% wyższym.
Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 13,08-13,95 zł/kg, jałówek: 13,44 zł/kg a krów: 11,29 zł/kg.
źródło: gov.pl