piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Ożywienie cen na rynku wołowiny. Ile płacą w kraju?

spot_img

Jedynie jałówki charakteryzowały się nieznacznym spadkiem cen. Obecnie ceny oferowane na rynku wołowiny są wyższe średnio o 11% w stosunku do minionego roku. Zdaniem hodowców podwyżka stawek nie jest opłacalna z uwagi na fakt coraz droższego utrzymania hodowli. W najbliższym czasie spodziewać można się umocnienia ofert za żywiec. Podwyżkom sprzyjać będzie sezon grillowy i luzowanie obostrzeń.

Jakie ceny widnieją na krajowym rynku?

W dniach 21 – 28.03. 2021 r. cena zakupu żywca wołowego spadła. Skupowano go po 6,77 zł/kg, o 8 gr więcej niż w poprzednim notowaniu. Cena ta była nieznacznie niższa  w porównaniu do zeszłego miesiąca ale o 10,2% wyższa niż przed rokiem.

W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 13,72 zł/kg, o 1,4% mniej niż tydzień temu.

Najmłodsze byczki 8-12 miesięczne w ciągu tygodnia znacznie podrożały. W raporcie kilogram wagi żywej kosztował 7,05 względem 6,24  z zeszłego tygodnia. Cena ta jest niższa o 2,5% w stosunku do miesiąca przed  i o 12,7% wyższa niż rok temu.

Byki 12-24 miesięczne kontynuowały wzrost cen sprzed tygodnia. Wyceniane były na 7,44 względem 7,27 zł/kg z zeszłego tygodnia. W porównaniu do analogicznego okresu 2019 ich cena jest wyższa o 15,3%.

Najstarsze byki <24 msc również cechowały się wzrostem cen. W skupie za w.ż otrzymać było można 7,39 złwzględem 7,24 zł z ubiegłego tygodnia. W stosunku do zeszłego roku ich wartość jest wyższa o 16,8%

Cena krów nieznacznie podrożała. Za kilogram wagi żywej można było uzyskać 5,50 zł, o 3 gr. więcej niż ostatnio. Ich wartość była wyższa o 10,9 % w porównaniu do zeszłego roku.

Jałówki jako jedyne zanotowały spadek cen Cena za kilogram w.ż wynosiła 6,96 zł/kg o 3 gr mniej niż ostatnio.  W porównaniu do analogicznego okresu z zeszłego roku ich obecna cena kształtuje się na poziomie o 10,2% wyższym.

Cena za MPC byków kształtowała się w zakresie: 13,08-13,95 zł/kgjałówek: 13,44 zł/kg a krów: 11,29 zł/kg.

* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona, 
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano Źródło: Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rolniczej (ZSRIR – MRiRW) 
 
            

źródło: gov.pl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x