Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłosiło korzystne zmiany w zasadach uznawania miejsc produkcji za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka. Dzięki nim rolnicy będą mogli łatwiej i szybciej zdobyć ten status, co oznacza mniej formalności i więcej możliwości eksportu.
Najważniejsze ułatwienia
Wprowadzone zostały następujące, istotne uproszczenia dotyczące uznawania miejsc produkcji za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka:
- miejsce produkcji może zostać uznane za wolne od choroby po zbadaniu plonu z 2, a nie 3 sezonów jak do tej pory (niezbędne badania można zatem przeprowadzić w ciągu jednego roku kalendarzowego),
- w miejscu produkcji uznanym za wolne od choroby monitoringowa kontrola zdrowotności upraw ziemniaka będzie wykonywana co 2 lata, a nie corocznie jak do tej pory,
- w ramach monitoringowej kontroli zdrowotności upraw ziemniaka w miejscu produkcji uznanym za wolne od choroby 1 próbka będzie pobierana z każdych 100, a nie jak do tej pory 25 ton wchodzących w skład badanej partii (badanych jest przy tym tylko 20% wyprodukowanych partii).
Jeśli Twoje gospodarstwo uzyska status miejsca wolnego od bakteriozy, wysyłka ziemniaków na zagraniczne rynki stanie się łatwiejsza. Produkty będzie można sprzedawać w innych krajach Unii Europejskiej oraz większości państw trzecich bez konieczności badania każdej partii. To oznacza mniej kosztów i szybszą sprzedaż!
To proste! Wystarczy skontaktować się z odpowiednim wojewódzkim inspektoratem ochrony roślin i nasiennictwa. Tam uzyskasz szczegółowe informacje i rozpoczniesz procedurę.
źródło: KRIR