Co znajdziesz w artykule?
Zalety oleju palmowego
Jako olej roślinny, olej palmowy jest wyjątkowy ze względu na swoje praktyczne zalety i wydajność. Jego niekwestionowana przewaga nad innymi olejami roślinnymi wynika z kilku czynników. Przede wszystkim jest to bezkonkurencyjna efektywność w wytwarzaniu tego oleju w stosunku do ewentualnych alternatyw (np. oleju z rzepaku, słonecznika, kokosa lub soi). Wysoka wydajność produkcji przekłada się na niskie koszty otrzymywania surowca.
Olej palmowy, bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, jest zdecydowanie bardziej stabilny oksydacyjnie w porównaniu do innych olejów, które zasobne są w kwasy nienasycone podatne na procesy utleniania. Dodatkowo skład obfity w antyoksydanty zapewnia długi okres przydatności samego oleju palmowego, jak i produktów z jego dodatkiem. Kolejnym atutem jest duża wszechstronność użycia tego produktu w wielu gałęziach przemysłu.
Popyt na olej palmowy ma wzrosnąć o 40% w ciągu następnej dekady. Wiadomo, że ma on bardzo szkodliwy wpływ na środowisko – niszczy lasy tropikalne i naturalne siedliska.
Naukowcy opracowali nową metodę tworzenia alternatyw dla oleju palmowego
Naukowcy z Uniwersytetu w Aberystwyth współpracowali z Sun Bear Biofuture, aby znaleźć sposób na fermentację drożdży w celu uzyskania alternatywnego oleju o właściwościach podobnych do oleju palmowego, ale bez jego szkodliwych skutków.
Wykorzystując najnowocześniejsze techniki fermentacji i biologii molekularnej, zespół badawczy zamierza zmniejszyć zależność od oleju palmowego w żywności, biopaliwach i kosmetykach.
Nowy produkt mógłby zastąpić olej palmowy w wielu produktach, od ciastek po balsamy do ust i kremy nawilżające.
Mówiąc o projekcie, dr David Warren-Walker z Institute of Biological, Environmental and Rural Sciences na Uniwersytecie Aberystwyth powiedział: „Jesteśmy bardzo zadowoleni, że możemy przyczynić się do tego ważnego projektu. Opracowanie produktu, który może zastąpić olej palmowy, jest kluczowe dla siedlisk i środowiska na całym świecie.
„To zaszczyt pracować z Sun Bear nad osiągnięciem tego celu. Możliwość współpracy ze start-upem w celu szybkiego opracowania alternatyw precyzyjnej fermentacji jest niezbędna, aby zapewnić społeczną, środowiskową i ekonomiczną zrównoważoność. Naprawdę mam nadzieję, że nasza praca wniesie realny wkład w przyspieszenie odejścia od oleju palmowego”.
Produkcja przemysłowa nowego oleju planowana jest na 2026 rok
Zespół przetestował nowy rodzaj oleju na skalę pilotażową, wykorzystując wiedzę specjalistyczną i sprzęt z kampusu AberInnovation Uniwersytetu w Aberystwyth.
Obecnie trwają prace nad rozszerzeniem produkcji produktu na rynek kosmetyczny i spożywczy, planując rozpoczęcie jej produkcji przemysłowej w 2026 r.
Olej palmowy odpowiada za emisję 500 mln ton CO2 rocznie
Ben Williams, założyciel i dyrektor ds. technologii w brytyjskim start-upie Sun Bear Biofuture, dodał: „Choć produkcja oleju palmowego jest tania, wadą jego uprawy jest to, że w skali globalnej uprawa ta odpowiada za emisję 500 milionów ton CO2 rocznie z powodu niszczenia lasów deszczowych w celu uprawy palm.
„Wylesianie ma ogromny wpływ na przemieszczanie się rzadkich siedlisk i gatunków lasów deszczowych, takich jak niedźwiedź malajalam, od którego wzięła się nazwa naszej firmy”.
Jako olej roślinny, olej palmowy jest wyjątkowy ze względu na swoje praktyczne zalety i wydajność.
Pan Williams dodał: „Wykorzystujemy najnowocześniejszą technologię, aby zbadać, w jaki sposób produkować artykuły codziennego użytku w sposób, który ma potencjał, aby odciągnąć procesy produkcyjne od obecnego uzależnienia od oleju palmowego i chronić zagrożone gatunki.
Nowy produkt ma mieć mniejszy ślad węglowy
„Nasza alternatywa dla oleju palmowego ma mniejszy ślad węglowy i mniejsze zapotrzebowanie na ziemię; obecnie testujemy różne procesy fermentacji w celu udoskonalenia procesu opracowywania produktu”.
Badania te są częścią programu Solutions Catalyst firmy AberInnovation, który jest dofinansowywany przez rząd Wielkiej Brytanii oraz program Campus Innovation Award przyznawany przez UKRI Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC).
Źródło: agroconsult