sobota, 23 listopada, 2024
spot_img

Grillowane owady, ptaki i owoce. Co wrzucają na ruszt mieszkańcy reszty świata?

spot_img

Początki grillowania sięgają aż prehistorii gdy nasi przodkowie opiekali nad ogniem upolowaną dziką zwierzynę. Dziś choć minęły setki tysięcy lat, nadal praktykujemy tradycję smażenia mięsa na ruszcie. 

Po co najchętniej sięgają Polacy?

Według danych GUS z 2018 r. spośród wszystkich dostępnych mięs, Polacy najchętniej sięgają po karkówkę wieprzową oraz kiełbasę – produkty te były wybierane odpowiednio przez 85% i 81% ankietowanych. Z biegiem lat zmieniły się nawyki konsumentów, którzy stawiają obecnie na wysoką jakość i związana z nią relacje cen oraz lokalność. Zmianie uległ także sposób hodowli  Polscy producenci postawili na rasy o zmniejszonej ilości tłuszczu w stosunku do mięśni, dzięki czemu możemy poszczycić się aż 15% mniejszą kalorycznością mięsa niż jeszcze 20 lat temu. Polska wieprzowina zawiera też mniej cholesterolu w porównaniu z amerykańskimi normami USDA. Wszystko to sprawia, że mięso z polskich świń jest cenione na całym świecie.

Ile przeciętnie wydajemy na grilla?

Eksperci Inquiry w zeszłym roku oszacowali, że rocznie Polacy przeznaczają na zakupy grillowe aż 15 mld zł. Natomiast w bieżącym roku analitycy z aplikacji BLIX przeprowadzili ankietę z której wynika, że 38,5% respondentów zamierza przeznaczyć na tegoroczną majówkę 51-100 zł. Z kolei 29,9% wskazało odpowiedź 101-150 zł, a 16,9% – 151-200 zł.

Jak grillują na świecie?

Co Kraj to Obyczaj jak mówi stare powiedzenie i nie inaczej ma się to do grillowania. Różne rejony świata mają swoje sposoby na biesiadowanie przy ogniu. W Ameryce Północnej na talerzach królują steki i żeberka podawane z sosem barbecue. Meksykanie preferują grillowanie dużych kawałków wołowiny, które później kroją na cieniutkie paseczki i jedzą zawinięte w Burritos lub Tacos z różnymi dodatkami. W Ameryce Południowej – Argentynie, Urugwaju i Chile tradycją jest opiekanie całych ciał lub dużych fragmentów. Wołowina, wieprzowina i drób smażone są wraz ze skórą. Brazylijczycy natomiast uwielbiają przygotowywać w ten sposób owoce. Do ich ulubieńców zaliczają się ananasy i brzoskwinie. Z kolei Chińczycy oprócz wieprzowiny, drobiu czy wołowiny, wrzucają na ruszt takie składniki jak larwy owadów, insekty czy ptaki.  Na terenie Europy obyczaje są mniej ekstrawaganckie. Na grillu przeważają takie produkty jak kiełbasa, karkówka, boczek czy mięso drobiowe na szaszłykach. 

źródło:https://polskie-mieso.pl/
forsal.pl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x