Co znajdziesz w artykule?
Początki grillowania sięgają aż prehistorii gdy nasi przodkowie opiekali nad ogniem upolowaną dziką zwierzynę. Dziś choć minęły setki tysięcy lat, nadal praktykujemy tradycję smażenia mięsa na ruszcie.
Po co najchętniej sięgają Polacy?
Według danych GUS z 2018 r. spośród wszystkich dostępnych mięs, Polacy najchętniej sięgają po karkówkę wieprzową oraz kiełbasę – produkty te były wybierane odpowiednio przez 85% i 81% ankietowanych. Z biegiem lat zmieniły się nawyki konsumentów, którzy stawiają obecnie na wysoką jakość i związana z nią relacje cen oraz lokalność. Zmianie uległ także sposób hodowli Polscy producenci postawili na rasy o zmniejszonej ilości tłuszczu w stosunku do mięśni, dzięki czemu możemy poszczycić się aż 15% mniejszą kalorycznością mięsa niż jeszcze 20 lat temu. Polska wieprzowina zawiera też mniej cholesterolu w porównaniu z amerykańskimi normami USDA. Wszystko to sprawia, że mięso z polskich świń jest cenione na całym świecie.
Ile przeciętnie wydajemy na grilla?
Eksperci Inquiry w zeszłym roku oszacowali, że rocznie Polacy przeznaczają na zakupy grillowe aż 15 mld zł. Natomiast w bieżącym roku analitycy z aplikacji BLIX przeprowadzili ankietę z której wynika, że 38,5% respondentów zamierza przeznaczyć na tegoroczną majówkę 51-100 zł. Z kolei 29,9% wskazało odpowiedź 101-150 zł, a 16,9% – 151-200 zł.
Jak grillują na świecie?
Co Kraj to Obyczaj jak mówi stare powiedzenie i nie inaczej ma się to do grillowania. Różne rejony świata mają swoje sposoby na biesiadowanie przy ogniu. W Ameryce Północnej na talerzach królują steki i żeberka podawane z sosem barbecue. Meksykanie preferują grillowanie dużych kawałków wołowiny, które później kroją na cieniutkie paseczki i jedzą zawinięte w Burritos lub Tacos z różnymi dodatkami. W Ameryce Południowej – Argentynie, Urugwaju i Chile tradycją jest opiekanie całych ciał lub dużych fragmentów. Wołowina, wieprzowina i drób smażone są wraz ze skórą. Brazylijczycy natomiast uwielbiają przygotowywać w ten sposób owoce. Do ich ulubieńców zaliczają się ananasy i brzoskwinie. Z kolei Chińczycy oprócz wieprzowiny, drobiu czy wołowiny, wrzucają na ruszt takie składniki jak larwy owadów, insekty czy ptaki. Na terenie Europy obyczaje są mniej ekstrawaganckie. Na grillu przeważają takie produkty jak kiełbasa, karkówka, boczek czy mięso drobiowe na szaszłykach.
źródło:https://polskie-mieso.pl/
forsal.pl