Prognoza globalnej produkcji zbóż według FAO na 2021 r. została obniżona o 6,7 mln ton (w stosunku do października) do 2793 mln ton, ale pozostaje 0,8% (21,5 mln ton) powyżej 2020 r. i jest nowym rekordowym wynikiem. Do spadku prognozy w tym miesiącu w największym stopniu przyczynił się spadek oczekiwanej produkcji pszenicy do 771 mln ton, czyli o 6,2 mln ton poniżej prognozy październikowej i 0,8% poniżej ubiegłorocznej produkcji. Rewizja w dół prognozy na bieżący miesiąc wynika z obniżenia szacunków produkcji w Iranie, Turcji i Stanach Zjednoczonych.
Według ekspertów FAO światowa produkcja zbóż gruboziarnistych wzrośnie nieznacznie (o 1,5%) w porównaniu do 2020 r. i wyniesie 1505 mln ton. Prognoza światowej produkcji kukurydzy została skorygowana o blisko 6 mln ton w górę do 11976 mln ton, dzięki lepszym prognozom dla Brazylii i Indii. Lepsze prognozy produkcji kukurydzy z nawiązką zrównoważyły korektę w dół światowej produkcji jęczmienia, głównie w wyniku niższej produkcji w Iranie i Turcji, gdzie przedłużające się susze obniżyły plony.
PSZENICA – Światowa produkcja, zużycie (lewa oś) i zapasy końcowe (prawa oś) w mln ton:
Globalna konsumpcja zbóż
Jednocześnie światowe zużycie zbóż w sezonie 2021/2022 prognozowane jest na poziomie 2812 mln ton (bez zmian w stosunku do prognozy z października), czyli o 1,7% wyższym niż w poprzednim sezonie, a wynika z oczekiwanego znacznego wzrostu zużycia pszenicy na paszę w sytuacji wysokich cen innych zbóż paszowych.
W sezonie 2021/2022 całkowite spożycie pszenicy wzrośnie o 2,2% do 779 mln ton. Wraz ze wzrostem liczby ludności na świecie oczekuje się, że spożycie pszenicy na żywność wzrośnie, podczas gdy konsumpcja na mieszkańca pozostanie względnie stabilna. Pomimo wysokich cen pszenicy w sezonie 2021/2022 spodziewany jest znaczny wzrost wykorzystania paszowego tego zboża, zwłaszcza w Unii Europejskiej, a także w Chinach, Indiach, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii.
Wzrost zużycia kukurydzy na cele paszowe oraz jako surowca przemysłowego był głównym czynnikiem rewizji prognozy w górę o 1,2 mln ton w bieżącym miesiącu. Ponadto oczekuje się, że całkowite zużycie zbóż gruboziarnistych wzrośnie o 1,6 % rok do roku do 1514 mln ton.
KUKURYDZA – Światowa produkcja, zużycie (lewa oś) i zapasy końcowe (prawa oś) w mln ton:
Światowe zapasy zbóż
Globalne zapasy zbóż na koniec sezonu w 2022 r. powinny osiągnąć 819 mln ton, czyli o 0,8% mniej niż na zakończenie sezonu 2020/21. Oznacza to korektę w górę o 1,7 mln ton w stosunku do październikowej prognozy. Globalny stosunek zapasów zbóż do spożycia w sezonie 2021/2022 może wynieść 28,5% – nieco poniżej wskaźnika 29,4% dla sezonu 2020/2021, pozostając na stosunkowo wysokim poziomie w porównaniu do poprzednich lat.
Oczekuje się, że przewidywane spożycie zbóż przekroczy światową produkcję, a szacowane zapasy pszenicy mogą zmniejszyć się do 282 milionów ton, czyli o 2,2 % w stosunku do poprzedniego sezonu.
Po korekcie w górę, o 3 mln ton, prognoz zbiorów zbóż gruboziarnistych zakłada się, że na koniec tego sezonu wielkość zapasów nie zmieni się. Prognozowany wzrost zapasów kukurydzy – głównie w Chinach i Stanach Zjednoczonych – powinien zrównoważyć oczekiwany spadek zapasów jęczmienia.
Andrzej Bąk
Źródło: FAO