W piątek (14.02.2025) Chiny wydały wytyczne mające na celu promowanie rolnictwa biotechnologicznego, skupiając się na narzędziach do edycji genów i opracowaniu nowych odmian pszenicy, kukurydzy i soi – informuje Reuters.
Plan na lata 2024–2028 zakłada stworzenie „niezależnych i kontrolowanych” źródeł nasion dla kluczowych upraw, ze szczególnym uwzględnieniem uprawy wysokoplennych i odpornych odmian pszenicy i kukurydzy oraz wysokooleistych oraz wysokoplennych odmian soi i rzepaku.
Decyzja ta jest zbieżna z działaniami Chin mającymi na celu zwiększenie krajowych plonów kluczowych upraw, takich jak soja, w celu zmniejszenia zależności od importu z krajów takich jak Stany Zjednoczone w obliczu możliwej eskalacji wojny handlowej.
W dokumencie zobowiązano się do prowadzenia badań i opracowywania precyzyjnych narzędzi do edycji genów z niezależną własnością intelektualną oraz do udoskonalania kluczowych technologii uprawy — czytamy w oświadczeniu.
Ponadto podejmowane będą wysiłki mające na celu hodowlę zwierząt gospodarskich o wysokiej wydajności, w tym świń charakteryzujących się dużą reprodukcją i wysokim wykorzystaniem paszy, a także brojlerów odpornych na choroby.
Chiny są największym konsumentem zbóż i soi na świecie, jednocześnie drugim po USA producentem kukurydzy i największym w przypadku pszenicy. Kraj ten stale zwiększa produkcję głównych upraw, uniezależniając się stopniowo od importu soi głównie.
Źródło: Reuters, USDA