Co znajdziesz w artykule?
Sezon gospodarczy 2023/2024 (lipiec/czerwiec) dobiega końca, a FAO szacuje w swoim najnowszym raporcie, że światowa produkcja zbóż osiągnie w 2023 roku rekordowe 2847 mln ton, czyli o 1,2 proc. więcej niż w 2022 roku. Tak znaczący wzrost wynika przede wszystkim z gwałtownego wzrostu produkcji kukurydzy na poziomie światowym, który z nawiązką zrekompensował spadek produkcji sorgo i pszenicy.
Zużycie zbóż w sezonie 2023/2024 może również przekroczyć poziom z poprzedniego sezonu
Zużycie zbóż szacowane jest na 2836 mln ton o 1,6% powyżej sezonu 2022/23. Główny wzrost wynika ze zwiększonego spożycia zbóż paszowych i pszenicy, zwłaszcza na cele paszowe, przy dostępności wystarczających zapasów i niższych cenach w porównaniu z sezonem poprzednim, przy niewielkim obniżeniu spożycia ryżu.
Wzrost zapasów zbóż paszowych i ryżu z nawiązką zrekompensuje mniejsze zapasy pszenicy na koniec tego sezonu
Oczekuje się, że zapasy zbóż na koniec sezonu 2023/2024 wyniosą 884 mln ton, co oznacza wzrost o 1,4% w stosunku do początku sezonu, co będzie spowodowane wzrostem zapasów zbóż paszowych i ryżu przy pewnym spadku światowych zapasów pszenicy.
W związku ze wzrostem handlu zbożem paszowym FAO spodziewa się, że wolumen międzynarodowego handlu zbożem w sezonie 2023/2024 wzrośnie o 1,7 proc. w stosunku do poziomu z sezonu 2022/2023 i wyniesie 487 mln ton. Jednocześnie wolumeny handlu pszenicą i ryżem będą niższe niż analogiczne poziomy w sezonie 2022/2023.
Produkcja, zużycie i zapasy zbóż na świecie według FAO:
Pierwsza prognoza FAO na sezon 2024/25 wskazuje na komfortową sytuację w zakresie podaży i popytu na zboża
Obecne perspektywy światowej produkcji zbóż zapowiadają produkcję na poziomie 2 846 mln ton (w tym ryż w ekwiwalencie przemiału), praktycznie na poziomie rekordowego wyniku w sezonie 2023/24.
FAO prognozuje spadek światowej produkcji kukurydzy i pszenicy, ale wzrost jęczmienia, sorgo i ryżu w nowym sezonie
Niedawne niekorzystne warunki pogodowe w regionie Morza Czarnego prawdopodobnie spowodują spadek światowej produkcji pszenicy. Natomiast przewiduje się, że produkcja jęczmienia, ryżu i sorgo wzrośnie.
Zużycie zbóż powinno być także rekordowo wysokie w nowym sezonie
Oczekuje się, że całkowite wykorzystanie zbóż na świecie w sezonie 2024/25 wzrośnie o 0,5 procent, osiągając nowy rekordowy poziom 2 851 mln ton.
Przewiduje się, że najbardziej wzrośnie globalne wykorzystanie zbóż do spożycia, o 1,1 procent w porównaniu z rokiem 2023/24. Przewiduje się, że największy udział w tym wzroście będzie miał ryż (o 1,4 proc.), następnie zboża gruboziarniste (o 1,2 proc.) i pszenica (o 0,8 proc.).
Prognozuje się również, że globalne wykorzystanie zbóż w paszy wzrośnie o 0,4 procent, w związku z dużym popytem na gruboziarniste ziarna (zwłaszcza kukurydzę i sorgo) na paszę dla zwierząt, podczas gdy wykorzystanie pszenicy i ryżu jako paszy spadnie.
Zapasy wszystkich zbóż powinny wzrosnąć do rekordowego poziomu na koniec sezonu 2024/25 przy spadających zapasach pszenicy
Światowe zapasy zbóż prawdopodobnie wzrosną o 1,5 procent (13,2 mln ton) powyżej poziomów otwarcia, do rekordowego 897 mln ton, odzwierciedlając oczekiwania dotyczące wyższych zapasów zbóż gruboziarnistych (wraz ze wzrostem w przypadku kukurydzy, jęczmienia i sorgo) oraz ryżu.
Z kolei zapasy pszenicy mogą spaść do najniższego poziomu od sezonu 2021/22. Ponieważ prognozuje się, że wykorzystanie wzrośnie również w sezonie 2024/25, a światowy wskaźnik zapasów zbóż do wykorzystania prawdopodobnie pozostanie bliski poziomu z sezonu 2023/24, wynoszącego około 30,9%.
Prognozując, że światowy handel zbożami wyniesie 481 mln ton, spadnie o 1,3 proc. w porównaniu z poziomem w sezonie 2023/24 do 481 mln ton w sezonie 2024/2025.
Za przewidywany spadek w dużej mierze odpowiadają niższe perspektywy handlu kukurydzą, przy czym do spadku przyczyniły się również mniejsze spadki w handlu pszenicą i jęczmieniem. Z drugiej strony przewiduje się, że międzynarodowy handel ryżem będzie dynamicznie rósł.
Źródło: FAO