piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Zapasy światowe zbóż powinny wrosnąć w obecnym i nowym sezonie mimo spadających zapasów pszenicy – prognoza FAO

spot_img

Sezon gospodarczy 2023/2024 (lipiec/czerwiec) dobiega końca, a FAO szacuje w swoim najnowszym raporcie, że światowa produkcja zbóż osiągnie w 2023 roku rekordowe 2847 mln ton, czyli o 1,2 proc. więcej niż w 2022 roku. Tak znaczący wzrost wynika przede wszystkim z gwałtownego wzrostu produkcji kukurydzy na poziomie światowym, który z nawiązką zrekompensował spadek produkcji sorgo i pszenicy.

Zużycie zbóż w sezonie 2023/2024 może również przekroczyć poziom z poprzedniego sezonu

Zużycie zbóż szacowane jest na 2836 mln ton o 1,6% powyżej sezonu 2022/23. Główny wzrost wynika ze zwiększonego spożycia zbóż paszowych i pszenicy, zwłaszcza na cele paszowe, przy dostępności wystarczających zapasów i niższych cenach w porównaniu z sezonem poprzednim, przy niewielkim obniżeniu spożycia ryżu.

Wzrost zapasów zbóż paszowych i ryżu z nawiązką zrekompensuje mniejsze zapasy pszenicy na koniec tego sezonu

Oczekuje się, że zapasy zbóż na koniec sezonu 2023/2024 wyniosą 884 mln ton, co oznacza wzrost o 1,4% w stosunku do początku sezonu, co będzie spowodowane wzrostem zapasów zbóż paszowych i ryżu przy pewnym spadku światowych zapasów pszenicy.

W związku ze wzrostem handlu zbożem paszowym FAO spodziewa się, że wolumen międzynarodowego handlu zbożem w sezonie 2023/2024 wzrośnie o 1,7 proc. w stosunku do poziomu z sezonu 2022/2023 i wyniesie 487 mln ton. Jednocześnie wolumeny handlu pszenicą i ryżem będą niższe niż analogiczne poziomy w sezonie 2022/2023.

Produkcja, zużycie i zapasy zbóż na świecie według FAO:

Pierwsza prognoza FAO na sezon 2024/25 wskazuje na komfortową sytuację w zakresie podaży i popytu na zboża

Obecne perspektywy światowej produkcji zbóż zapowiadają produkcję na poziomie 2 846 mln ton (w tym ryż w ekwiwalencie przemiału), praktycznie na poziomie rekordowego wyniku w sezonie 2023/24.

FAO prognozuje spadek światowej produkcji kukurydzy i pszenicy, ale wzrost jęczmienia, sorgo i ryżu w nowym sezonie

Niedawne niekorzystne warunki pogodowe w regionie Morza Czarnego prawdopodobnie spowodują spadek światowej produkcji pszenicy. Natomiast przewiduje się, że produkcja jęczmienia, ryżu i sorgo wzrośnie.

Zużycie zbóż powinno być także rekordowo wysokie w nowym sezonie

Oczekuje się, że całkowite wykorzystanie zbóż na świecie w sezonie 2024/25 wzrośnie o 0,5 procent, osiągając nowy rekordowy poziom 2 851 mln ton.

Przewiduje się, że najbardziej wzrośnie globalne wykorzystanie zbóż do spożycia, o 1,1 procent w porównaniu z rokiem 2023/24. Przewiduje się, że największy udział w tym wzroście będzie miał ryż (o 1,4 proc.), następnie zboża gruboziarniste (o 1,2 proc.) i pszenica (o 0,8 proc.).

Prognozuje się również, że globalne wykorzystanie zbóż w paszy wzrośnie o 0,4 procent, w związku z dużym popytem na gruboziarniste ziarna (zwłaszcza kukurydzę i sorgo) na paszę dla zwierząt, podczas gdy wykorzystanie pszenicy i ryżu jako paszy spadnie.

Zapasy wszystkich zbóż powinny wzrosnąć do rekordowego poziomu na koniec sezonu 2024/25 przy spadających zapasach pszenicy

Światowe zapasy zbóż prawdopodobnie wzrosną o 1,5 procent (13,2 mln ton) powyżej poziomów otwarcia, do rekordowego 897 mln ton, odzwierciedlając oczekiwania dotyczące wyższych zapasów zbóż gruboziarnistych (wraz ze wzrostem w przypadku kukurydzy, jęczmienia i sorgo) oraz ryżu.

Z kolei zapasy pszenicy mogą spaść do najniższego poziomu od sezonu 2021/22. Ponieważ prognozuje się, że wykorzystanie wzrośnie również w sezonie 2024/25, a światowy wskaźnik zapasów zbóż do wykorzystania prawdopodobnie pozostanie bliski poziomu z sezonu 2023/24, wynoszącego około 30,9%.

Prognozując, że światowy handel zbożami wyniesie 481 mln ton, spadnie o 1,3 proc. w porównaniu z poziomem w sezonie 2023/24 do 481 mln ton w sezonie 2024/2025.

Za przewidywany spadek w dużej mierze odpowiadają niższe perspektywy handlu kukurydzą, przy czym do spadku przyczyniły się również mniejsze spadki w handlu pszenicą i jęczmieniem. Z drugiej strony przewiduje się, że międzynarodowy handel ryżem będzie dynamicznie rósł.

Źródło: FAO

spot_imgspot_img
Andrzej Bąk
Andrzej Bąk
Pochodzę ze wsi położonej na Lubelszczyźnie. Wykształcenie zdobyłem na studiach rolniczych w Olsztynie i Lublinie (ekonomika rolnictwa), oraz w Wyższej Szkole Menedżerów (doradztwo inwestycyjne i analiza finansowa). Pracowałem przy tworzeniu Warszawskiej Giełdy Towarowej S.A. (WGT S.A.) przy udziale ekspertów z giełdy w Chicago. Aktualnie prowadzę portal internetowy e-WGT - Internetowa Giełda Rolna należący do WGT S.A. Na co dzień zajmuję się analizą rynków rolnych i paliw.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x