Co znajdziesz w artykule?
Publikowany przez FAO indeks cen cukru wyniósł w kwietniu średnio 127,5 punktu, co oznacza spadek o 5,9 punktu (4,4 procent) w porównaniu z marcem. Był to drugi z rzędu miesięczny spadek w wyniku którego wartość indeksu (cen) jest już o blisko 15 procent poniżej wartości z kwietnia 2023 roku.
Warto przypomnieć, że to właśnie na początku ub. roku obserwowaliśmy olbrzymie wzrosty cen na rynku cukru, a następnie historyczne maksima w listopadzie.
Indeks światowych cen cukru FAO:
Globalna produkcja cukru zapowiada się dobrze
Spadek światowych cen cukru był związany głównie z poprawą perspektyw globalnych dostaw, w szczególności ze względu na większą niż wcześniej przewidywano produkcję w Indiach i Tajlandii.
Korzystna pogoda w Brazylii i osłabienie tamtejszej waluty wywierało presję na ceny cukru
Ponadto większe opady w Brazylii na przełomie marca i kwietnia, po przedłużającym się okresie suchej pogody, złagodziły obawy dotyczące perspektyw niedawno rozpoczętych zbiorów i przyczyniły się do spadku cen z miesiąca na miesiąc.
Do obniżenia cen cukru w kwietniu przyczyniło się także osłabienie brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego.
Droga ropa ograniczyła skalę kwietniowej przeceny na rynku cukru
Z kolei wyższe w kwietniu międzynarodowe ceny ropy naftowej i ceny etanolu w Brazylii ograniczyły skalę spadku światowych cen cukru.
Produkcja światowa cukru odbiła mocno w górę w 2023 roku
Według USDA światowe zbiory cukru wzrosły w 2023 roku o 5% r/r do 183,46 mln ton i był to drugi wynik w historii.
Globalna produkcja cukru na przestrzeni ostatnich 10 lat (USDA):
Najwięksi producenci cukru na świecie w sezonie 2023/24 według USDA:
Źródło: FAO, USDA