piątek, 8 listopada, 2024
spot_img

Dopłaty do przechowalnictwa wspierają przetwórców, a nie hodowców

spot_img

Na mocy rozporządzenia Komisji Europejskiej z dniem 25 marca 2022 r. uruchomiony został program dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Mechanizm ma na celu wspomóc pogrążony w kryzysie rynek trzody chlewnej, jednak wspiera to przetwórców, a nie hodowców, którzy najbardziej odczuwają kryzys.

Za granicą tuczniki drożeją, a w Polsce bez zmian

W Europie ceny tuczników od miesiąca notują wzrosty. W stosunku do poprzedniego tygodnia zanotowano podwyżkę we Francji (+11₵), Belgii (+10₵), Austrii (+10₵), Danii (+8₵), Hiszpanii (+8₵), oraz Holandii (+5₵). Także w Niemczech rynek tuczników dalej pozostaje pod wpływem małej podaży żywca i ożywionego popytu ze strony ubojni. W notowaniach VEZG w dniu 23/03/2022 cena wzrosła do poziomu 1,92 €/kg (+7₵) w wadze poubojowej. W Polsce natomiast widnieje stagnacja. Ceny nie wzrastają adekwatnie do poniesionych kosztów produkcji przez hodowców. Średnia cena tuczników w skupach w stosunku do poprzedniego tygodnia została utrzymana niezmienionym poziomie 8,50 zł/kg (wbc). Skupy nie chcą podnosić bardziej cen tłumacząc, że to powyżej ich możliwości…

Pomoc spóźniona i nie trafiona

Fachowcy zaznaczają, że pomoc ze strony KE jest grubo spóźniona. Wychodząc z taką propozycją wspierają przetwórców, którzy nie mogą przełożyć rosnących cen żywca na ceny produktów w sieciach handlowych. Oczywiste jest, że pomoc powstała również z myślą o konsumentach, którzy w przypadku braku tego mechanizmu zbladliby widząc prawdziwe ceny schabu, szynki czy kiełbasy ale trzeba pamiętać kto tą żywność dostarcza. 

Przy obecnych kosztach produkcji rolnik musi dokładać 200 zł do tucznika. Chcących kontynuować produkcję została garstka i ta sytuacja wymaga mocnego podkreślenia. Bez rolnika nie będzie jedzenia. KE powinna uruchomić mechanizmy wspierające podstawę produkcji a nie jej końcowy etap. W innym przypadku polska wieprzowina będzie towarem deficytowym na rynku a na półkach zobaczymy zagraniczne mięso niewiadomej jakości. Plan na lepsze wykorzystanie środków przedstawił POLPIG, o którym możecie przeczytać TUTAJ.

A jakie jest wasze zdanie na ten temat? Jakie działania naprawdę pomogłyby hodowcom trzody chlewnej? 

Źródło: POLPIG
Zdj:unsplash

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x