piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

ASF i pasza dla świń, gdzie wchodzą w interakcje?

spot_img

Czy pasza odgrywa rolę w rozprzestrzenianiu się wirusa afrykańskiego pomoru świń? A jeśli tak to w jaki sposób karmienie świń może odgrywać rolę w rozwiązaniu tego problemu? Te kluczowe pytania pojawiły się podczas prezentacji Vincenta ter Beeka na wirtualnym forum  „All About Feed Forum” 27 maja. Poruszony temat wskazał  4 różne ścieżki, które wymagają uwagi w odniesieniu do wirusa ASF i roli paszy dla świń. 

Wirus ASF, a karmienie resztkami

W tym kontekście nie jest konieczne wiele dyskusji na temat karmienia resztkami. Powszechnie wiadomo, że „zlewki”  są potencjalnym źródłem rozprzestrzeniania się wirusów. W 1978 roku karmienie trzody resztkami  sprowadziło wirusa afrykańskiego pomoru świń do Brazylii. Uważa się, że takie karmienie mogło również spowodować wprowadzenie wirusa ASF w Chinach w 2018 roku.   Nad tematem pochylił się także Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W 2015 roku wydał opinie naukową w sprawie afrykańskiego pomoru świń (APŚ) w której uwzględnił sposób karmienia.  Stwierdzono wtedy, że zwyczaje takie jak karmienie zwierząt resztkami kuchennymi lub zanieczyszczoną trawą są potencjalnym sposobem wprowadzenia szczepu wirusa do gospodarstw.

Wirus, a pasza z obszarów ASF

Według Vincenta ter Beeka pasza to trasa wymagająca omówienia jednak dane wskazują na jednoznaczny werdykt. W 2018 r. prowadzący prezentację w rozmowie z prof. Zygmuntem Pejsakiem dowiedział się, że jedno z pierwszych (przydomowych) gospodarstw, które zaraziły się ASF w Polsce, było spowodowane użyciem siana i słomy. W opinii EFSA z kwietnia 2021 r. wyraźnie stwierdza się również, że karmienie świń paszą z obszarów dotkniętych ASF było czynnikami ryzyka wtargnięcia ASF do gospodarstw przydomowych.

Wirus ASF i osocze krwi

Prawidłowo suszone rozpyłowo osocze krwi świni, nie jest drogą przenoszenia ASF. Jednak w 2018 roku, wkrótce po wybuchu wirusa ASF w Chinach, tamtejsze władze zawiesiły stosowanie świńskiego osocza. Obecnie około 65% światowego zapotrzebowania na osocze wytwarzane jest przez firmy zrzeszone w European Animal Protein Association (EAPA) lub North American Spray-Dried Blood Plasma Producers. Wytyczne obu organizacji dotyczące zaopatrzenia i produkcji są bardzo surowe, aby wykluczyć jakiekolwiek potencjalne ryzyko.  Potencjalne ryzyko? Tak ale tylko z nieznanych źródeł. 

Wirus ASF, a nośniki mechaniczne

Istnieją przypuszczenia, że pasza i surowce mogą również działać jako mechaniczne nośniki wirusów świń. W tym roku wirus epidemicznej biegunki świń (PEDv) dotknął Stany Zjednoczone i chociaż prawdziwe źródło zakażenia nigdy nie było zidentyfikowane, mogły być to worki na paszę. W 2018 r. wirus ASF został zidentyfikowany jako wirus, który może być przenoszony przez paszę, w skład której wchodził m.in. różne rodzaje śruty sojowej oraz pełnoporcjowej paszy. Stwierdzono wtedy,  że ASF jest łatwo przenoszony poprzez konsumpcję, a także może przetrwać w hipotetycznej 30-dniowej podróży oceanicznej. Powyższe sytuacje znalazły odzwierciedlenie w wielu publikacjach, w które często zaangażowany jest Uniwersytet Stanowy Kansas.

Bezpieczeństwo biologiczne wytwórni pasz

Na Uniwersytecie Stanowym Kansas w 2020 r. przeprowadzono próbę, w której w warunkach bezpieczeństwa biologicznego zbadano, czy wirus ASF może rozprzestrzenić się wewnątrz wytwórni pasz. Wyniki były zniechęcające, naukowcy poinformowali: „Kiedy ASF został eksperymentalnie wprowadzony do środowiska produkcji pasz, wirus stał się szeroko rozpowszechniony w całym zakładzie”. Co więc mogą zrobić wytwórnie pasz? 

Macierz bezpieczeństwa biologicznego na każdym etapie

Krytyczne podejście zarówno do konieczności, jak i źródła składników może okazać się właściwym kierunkiem. Przy  różnych sposobach inaktywacji wirusa w paszach, np. kwarantanna lub obróbka cieplnej ryzyko wprowadzenia wirusa do gospodarstwa zmniejsza się.  W badaniu z 2020 r. dr Megan Niederwerder zidentyfikowała 2 możliwe składniki pasz, które mogą zmniejszyć zakaźność wirusów. W jednym z nich zastosowano wodny formaldehyd, w drugim zastosowano pewne średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA), które rozrywają otoczkę wirusową. Inną drogą mogłoby być wzmocnienie odporności świń, a tą drogą wybiera producent plazmy APC, który pracuje nad próbami z CReSA-IRTA w Barcelonie w Hiszpanii. Wstępne badania, wskazują na opóźnienie wystąpienia choroby przy użyciu osocza. 

Jakie nasuwają się wnioski? Pasza może odgrywać rolę w rozprzestrzenianiu się wirusa ASF, ale ryzyko maleje w przypadku, gdy branża jest bardziej profesjonalna. Gdy produkcja trzody chlewnej odbywa się na dobrym poziomie handlowym, normalne elementy takie jak karmienie zlewkami lub dostarczanie przypadkowej paszy nie występują, a wszelkie użyte osocze świńskie pochodzi z wiarygodnych źródeł, co wyklucza ryzyko przeniesienia. Podsumowują pasza może odgrywać rolę w tworzeniu rozwiązania ale odpowiednie bezpieczeństwo biologiczne jest kluczem w wygraniu tej walki.

Źródło:pigprogress.net
Zdj:pixabay.com

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x