WAPNOWANIE W OKRESIE LETNIO-JESIENNYM

  • dodano: 20.12.2017
  • przez: Agro Profil

Okres od zbioru zbóż po zimę jest najlepszy dla wykonania zabiegów podstawowych, np. wapnowania. Wykonanie tego zabiegu w tym okresie opiera się na dwóch podstawach. prof. dr hab. Witold Grzebisz, UP Poznań

Pierwsza wynika z faktu, że rozpuszczalność wapna nawozowego w glebie wzrasta wraz ze spadkiem temperatury. Istotnym czynnikiem w tym okresie są opady i stan wysycenia gleby wodą. Z reguły, poza wyjątkami, jesienią występują częste opady, a przy niskich temperaturach powietrza zmniejsza się tempo parowania wody z gleby. Taka pogoda sprzyja akumulacji wody w glebie, co tym samym tworzy warunki do rozpuszczania – działania odkwaszającego wapna. Druga zasada uzyskania dużej skuteczności zabiegu polega na wielokrotnym mieszaniu wapna z glebą.

Kluczowe zasady wapnowania 

Zakwaszenie gleby ma charakter przestrzenny i tylko poprzez wielokrotne wymieszanie nawozu z glebą powstają warunki do uzyskania jak największego kontaktu cząstek wapna z glebą. Wczesne zastosowanie wapna nawozowego pozwala na wykonanie kilku zabiegów mieszania, co jest istotne dla założonych celów tego zabiegu. Każde opóźnienie terminu stosowania nawozu zmniejsza liczbę cyklów mieszania, a tym samym zmniejsza się efektywność zabiegu. Stosując wapno po żniwach, należy zwrócić uwagę na sposób mieszania.

Najlepszy efekt uzyskuje się wówczas, gdy niewielka ilość nawozu zostanie zastosowana na ścierń i wymieszana z niewielką warstwą gleby. W ten sposób na powierzchni roli powstaje mulcz mineralno-wapniowo-organiczny. Po upływie kilku tygodni warstwę tę ponownie mieszamy, lecz na nieco większą głębokość. Dopiero podczas orki warstwę gleby wzbogaconą w wapno rozmieszczamy w taki sposób, aby znaczna jej część znalazła się w głębszej warstwie gleby. W ten sposób, mając odkwaszoną wierzchnią warstwę gleby, tworzymy warunki fizyczno-chemiczne do odkwaszania warstw głębszych. Postępując w ten sposób, stymulujemy proces wymywania w czasie zimy cząstek nawozu w głębsze warstwy gleby, co sprzyja odkwaszeniu podglebia.

Cały artykuł ukazał się w magazynie Agro Profil nr 7-8/2016

Podobne artykuły rolnicze

W bieżącymnumerze 1/2019
  • Jak przebiegała rozmowa blokujących autostradę A2 rolników z Ministrem Rolnictwa
  • Siarka ważna też w rzepaku
  • Aplikacje w pole cz.2
  • Korekta herbicydowa w rzepaku
  • Wybieramy odmiany jare
  • Strączkowe po trudnym roku
  • Uprawa kukurydzy z aptekarską precyzją
  • Przegląd rozsiewaczy
  • Elektorherbicdy – szansa czy alternatywa
  • Wagoworkownice do warzyw
  • Jaka sprężarka do warsztatu
  • Sadzeniaki na kubeczku
Agro Profil magazyn rolniczy nr 1/2019

MAGAZYN ROLNICZY AGRO PROFIL © 2019

Przeczytaj poprzedni wpis:
Glifosat nadal będzie dostępny

Zamknij