Każdy rolnik marzy o wysokich plonach kukurydzy. Kluczem do tego sukcesu jest nie tylko prawidłowa agrotechnika, ale przede wszystkim właściwy dobór odmiany. O najważniejszych cechach użytkowych rozmawia się zawsze na dniach kukurydzy. | Krzysztof Grzeszczyk

1 października w gospodarstwie rolnym Grzegorza Przybylskiego w Cytrynowie k. Trzemeszna odbyły się dni kukurydzy niemieckiej hodowli Farmsaat. Kolekcję odmian omówił Dawid Bylicki odpowiedzialny za region Polski północno-zachodniej.

Dobra odmiana kukurydzy to gwarancja sukcesu

Farmsaat hoduje odmiany kukurydzy dedykowane do uprawy w regionie Europy środkowej i środkowo-wschodniej. Sprzedaż materiału siewnego realizowany jest przez farmpartnerów, którzy w danym regonie gospodarują i uprawiają odmiany hodowli Farmsaat. Rolnik rolnikowi może najlepiej doradzić, jaka odmiana na danej glebie będzie najwyżej plonować. Właściwy dobór odmiany to 30% plonu. Jakby to przeliczyć na tony to między najlepszą odmianą a najgorszą wg COBORU  różnica w plonie może wynieść 2-3 t/ha. Przeliczając to na średnią cenę ok. 400 zł daje to 1200 zł więcej w kieszeni rolnika. Dlatego dobór odmiany jest bardzo ważnym czynnikiem w całym łańcuchu zabiegów agrotechnicznych decydujących o finalnym plonie.

Intensywny rozwój w pierwszych fazach wzrostu kukurydzy

Warto zwrócić uwagę na odmiany, które charakteryzują się szybkim startem początkowym, co jest bardzo ważne w momencie wystąpienia chłodnych wiosen oraz okresów, kiedy na polu jest sucho. Szybki start początkowy powoduje to, że rośliny szybciej zakrywają międzyrzędzia. Szybciej rozwija się też system korzeniowy przez co parowanie z gleby jest mniejsze i wypuszczanie wiechy jest szybsze. Roślina jest w stanie lepiej wykorzystać dostępną wodę, co ma niebagatelny wpływ na finalne plonowanie. Odmiany, które mają szybki start początkowy są bardziej odporne na porażenie szkodnikami. Kolejny ważna cecha to efekt „stay-green”, która umożliwia większą elastyczność terminu zbioru na kiszonkę.

Odmiany testowane na poletkach

Farmsaat ma w kraju ok. 400 lokalizacji z poletkami doświadczalnymi ze swoimi odmianami. Z czego w sezonie zbiorów na ziarno ważone są odmiany kukurydzy na ziarno z ok. 200 lokalizacji. Zgromadzone wyniki dają obraz tego, która odmiana ziarnowa kukurydzy najwyżej plonowała w danym regionie.

Kukurydza w gospodarstwie Grzegorza Przybylskiego została wysiana 29 kwietnia w obsadzie 83 tys. roślin na hektar. Klasa gleby IV A/B, ph – 6. Odmiana Farmtoso FAO 220/230 jest dedykowana na słabe stanowiska. Nowością jest Farmunox FAO 210. Jest ona dedykowana rolnikom, którzy mogą ją wcześniej zebrać, gdy chcą jeszcze wysiać pszenicę. Farmerino FAO 240 i Farmezzo FAO 220 to dwie odmiany, które mają podobną linię rodzicielską. Ta pierwsza polecana jest na troszeczkę lepsze gleby, a Farmezo na gorsze stanowiska. Farmfire FAO 230 jest dostępna od 5 lat, radzi sobie bardzo dobrze na najsłabszych glebach w dobrej kulturze.

Sprawdzone odmiany i nowości ofertowe

Farmoritz FAO 240 będzie przodowała w hodowli Farmsaat. Charakteryzuje ją bardzo wysoki efekt „stay-green” – jest długo zielona. Kolba jest specyficzna, bo potrafi mieć 22 ziarniki dookoła i ponad 30 pięterek. Dobrze się omłaca i suszy. Farmagic FAO 240 to odmiana specyficzna, polecana na zimne gleby. FAO 260 charakteryzują się odmiany Farmgigant ponad 6 lat w ofercie, Farmirage do dwóch lat i Farmurphy – pierwszy rok w sprzedaży. Patrząc na kolby tych dwóch ostatnich odmian widać postęp hodowlany i plon, który musi być powyżej wzorca. Po omówieniu poszczególnych odmian przystąpiono do zbiorów. Zebrane wyniki plonu (t/ha), wilgotności (%) i po przeliczeniu na wilgotność 14% są zobrazowane na zdjęciu.