Chwasty w kukurydzy

  • dodano: 10.05.2018
  • przez: Aleksandra Wieremczuk

Kukurydza jest rośliną wysiewaną dosyć późno, w szeroki rozstaw rzędów co sprawia, że jest bardzo narażona na zachwaszczenie.

Konkurencja chwastów

Rośliny niepożądane, tak inaczej nazywane chwasty, mogą bardzo szybko opanować stanowisko, ze względu na lepsze dostosowanie się do warunków klimatyczno-pogodowych jakie panują w naszym kraju. Konkurują one z roślinami uprawnymi o wodę, składniki pokarmowe, światło, a także przestrzeń. Poza konkurencją chwasty stanowią także dobre źródło zimowania i występowania niektórych sprawców chorób oraz szkodników, które bez problemu przenoszą się na kukurydzę.

Najczęściej występujące chwasty

W plantacji kukurydzy może występować ponad 100 gatunków chwastów, gdzie najpowszechniej pojawia się około 40 gatunków. Spośród chwastów najczęściej występujących pojawiają się dwuliścienne, takie jak komosa biała, szarłat szorstki, psianka czarna, powój polny czy chaber bławatek. Obok nich znajdą się też chwasty jednoliścienne takie jak chwastnica jednostronna, włośnice czy perz właściwy. Poza tym występują także chwasty charakterystyczne dla innych upraw, np. przytulia czepna, stulicha psia, maruna bezwonna, rumian pospolity, tasznik pospolity, tobołki polne czy niezapominajka polna.

Zwalczanie chwastów

Chwasty w kukurydzy mogą być zwalczane przez herbicydy do stosowania doglebowego, czyli przed wschodami roślin i do stosowania nalistnego, czyli już po wschodach roślin. Na rynku znaleźć można szeroką gamę produktów do zwalczania chwastów w kukurydzy.

Więcej na temat odchwaszczania kukurydzy przeczytacie w numerze 5/2018 Magazynu Agro Profil. |JT

W bieżącymnumerze 5/2018

  • Strzeż się owsika
  • Buraki odwdzięczą się za mikroelementy
  • Ostatnie poprawki w kukurydzy
  • Polskie kosiarki rotacyjne
  • Czy siewniki mechaniczne to już przeszłość?
  • Podział fungicydów wg FRAC
  • Komfort z lekką belką
  • Nowa fabryka w Zabłudowie
  • Najmniejszy Ursus
Agro Profil magazyn rolniczy nr 5/2018

Zapisz się do naszego newslettera