Burak cukrowy atakowany przez chwościka

  • dodano: 26.07.2018
  • przez: Joanna Trzymkowska

Wysoka temperatura i duża wilgotność to idealne warunki dla rozwoju chwościka buraka. Trzeba prowadzić monitoring plantacji, ponieważ silne porażenie chwościkiem może powodować straty 80% liści, prowadzić do 20-30% mniejszego plonu korzeni co jednoznacznie wiąże się z mniejszą o 2-3% zawartością cukru w soku.

Objawy choroby

Pierwsze objawy chwościka buraka można zauważyć w połowie okresu wegetacji, czyli najczęściej przypada to na lipiec. Pojawiają się okrągłe, wgłębne i szare plamki wielkości 3-5mm na starszych liściach, a w przypadku silnych infekcji i braku ochrony chemicznej nawet na liściach sercowych. Plamy mają czerwoną lub szarobrunatną obwódkę i z czasem powodują że cały liści brunatnieje, zasycha i odpada. W ten sposób burak wytwarza nowe liście, co powoduje stożkowe wydłużenie głowy buraka.

Jak zapobiegać?

Zawsze warto zacząć od zapobiegania rozprzestrzeniania się i występowania choroby, dlatego w celu ograniczenia chwościka buraka stosować przerwy w uprawie buraka na tym samym polu, najlepiej na 4 lata. Przyorywać starannie resztki pożniwne, unikać upraw buraka również na polu sąsiadującym bądź w miejscu, gdzie składowana była pryzma. Stosować odpowiednie nawożenie NPK i uprawiać odmiany odporne oraz tolerancyjne.

Zwalczanie

Zwalczać chwościka buraka należy zwalczać już od momentu pojawienia się pierwszych objawów. Najlepiej fungicydami zawierającymi substancje czynne o różnych mechanizmach działania. Poniżej substancje aktywne, które zwalczają chwościka buraka:

  • epoksykonazol
  • tetrakonazol
  • tiofanat metylowy
  • fenpropidyna
  • difenokonazol
  • tebukonazol
  • pikoksystrobina
  • miedź w postaci tlenochlorku miedzi

A może to nie chwościk?

Poza chwościkiem buraka cukrowego na plantacji można spotkać również inne choroby grzybowe, w tym brunatna plamistość liści, która często mylona jest z chwościkiem. Warto przyjrzeć się dokładnie jaki kolor mają plamy i obwódki wokół nich. Wtedy będziemy mieć  pewność, z jaką chorobą mamy do czynienia. Brunatna plamistość liści rozwija się w niższej temperaturze, dlatego można spotkać ją znacznie wcześniej na plantacji.

 

 

Podobne wpisy

W bieżącymnumerze 8/2018

  • Ograniczenie strat azotu podczas nawożenia
  • Postaw na kwalifikat
  • Adiuwanty do herbicydów doglebowych
  • Obornik – stosowanie jest sztuk
  • Wyniki plonowania pszenicy i pszenżyta
  • Czyszczalnie do ziarna
  • Agrinavia – gospodarstwo pod kontrolą
  • Orka w nowoczesnym wydaniu
  • pH na zawołanie
  • Ładowarka… to nie tylko ładowarka
Agro Profil magazyn rolniczy nr 8/2018

Zapisz się do naszego newslettera

Skontaktuj się z nami

Przeczytaj poprzedni wpis:
Rekord cenowy pszenicy

Zamknij