Piwonia

Odmiana Piwonia

Piwonia jest odmianą spełniającą wszystkie kryteria do uprawy pod przykryciami na bardzo wczesny zbiór. Jej kiełek świetlny jest szczególnie gruby i mocny. W ekspresowym tempie tworzy niewysoki i zwarty łan, w parze idzie bardzo wysoka jego zdrowotność, jako następstwo bardzo wysokiej odporności na wirus Y – 8.0. Charakteryzuje się słabym kwitnieniem. Plon zawiązywany jest na średniej głębokości w redlinie. W pierwszym terminie kopania (liczone 40 dni od pełni wschodów) Piwonia osiąga plon handlowy na poziomie 112 % wzorca (21,2 t/ha), co stanowi świetny rezultat. Zawiązywana ilość bulw oscyluje około wartości średnich, natomiast dystansuje inne odmiany kapitalnym wyglądem. Bulwy średniej wielkości, bardzo kształtne, znakomicie wyrównane w strukturze plonu; legitymują się osobliwie gładką skórką i niezwykle płytkimi oczkami (7,6). Cechy te stanowią, że zapakowane ziemniaki wyglądają bardzo atrakcyjnie dla klienta. Smak Piwonii z pewnością zadowoli koneserów ogólnoużytkowego typu kulinarnego (B).

Parametry

nazwa Piwonia
zgłaszający/hodowla Hodowla Ziemniaka Zamarte
typ użytkowy jadalny
wczesność bardzo wczesna
kształt bulw owalny
barwa skórki żółta
barwa miąższu żółta
typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy
skrobia (%) 11,6
rak (odporny?) tak
mątwik (odporny?) tak
<< wróć do listy