Oberon

Odmiana Oberon

Odmiana Oberon ceniona za wyjątkowo dobry i delikatny smak. Cechuje się a gładką jasnoczerwoną skórką i jasŁan, jaki tworzy Oberon jest ładny, bardzo zwarty i wysoki. Jest odmianą grubo kłębową. Duży plon grubych bulw zawiązywany jest średnio głęboko i głęboko w redlinie. Bulwy Oberona mają czerwoną skórkę, są bardzo regularne i wyrównane pod względem wielkości ze znikomą ilością bulw drobnych, są owalne, zarazem bardzo gładkie i o płytkich oczkach. Cechy te determinują przydatność Oberona do mycia oraz pakowania. Najcenniejszą zaletą tej odmiany jest jego kapitalny smak. W typie użytkowym sałatkowy – rzec można smak niedościgły w stosunku do innych odmian, cieszy się ogromnym uznaniem, szczególnie koneserów jasnego miąższu ziemniaków, ponieważ po ugotowaniu jego miąższ jaśnieje. Doskonale sprawdzi się w długim przechowywaniu.nym miąższem. Tworzy dużą liczbę bulw średniej wielkości.

Parametry

nazwa Oberon
zgłaszający/hodowla Hodowla Ziemniaka Zamarte
typ użytkowy jadalny
wczesność średniowczesna
kształt bulw owalny
barwa skórki czerwona
barwa miąższu jasnożółta
typ konsumpcyjny sałatkowy
skrobia (%) 13,2
rak (odporny?) tak
mątwik (odporny?) tak