Odmiana Oberon ceniona za wyjątkowo dobry i delikatny smak. Cechuje się a gładką jasnoczerwoną skórką i jasŁan, jaki tworzy Oberon jest ładny, bardzo zwarty i wysoki. Jest odmianą grubo kłębową. Duży plon grubych bulw zawiązywany jest średnio głęboko i głęboko w redlinie. Bulwy Oberona mają czerwoną skórkę, są bardzo regularne i wyrównane pod względem wielkości ze znikomą ilością bulw drobnych, są owalne, zarazem bardzo gładkie i o płytkich oczkach. Cechy te determinują przydatność Oberona do mycia oraz pakowania. Najcenniejszą zaletą tej odmiany jest jego kapitalny smak. W typie użytkowym sałatkowy – rzec można smak niedościgły w stosunku do innych odmian, cieszy się ogromnym uznaniem, szczególnie koneserów jasnego miąższu ziemniaków, ponieważ po ugotowaniu jego miąższ jaśnieje. Doskonale sprawdzi się w długim przechowywaniu.nym miąższem. Tworzy dużą liczbę bulw średniej wielkości.
Parametry
| nazwa | Oberon |
| zgłaszający/hodowla | Hodowla Ziemniaka Zamarte |
| typ użytkowy | jadalny |
| wczesność | średniowczesna |
| kształt bulw | owalny |
| barwa skórki | |
| barwa miąższu | |
| typ konsumpcyjny | sałatkowy |
| skrobia (%) | 13,2 |
| rak (odporny?) | tak |
| mątwik (odporny?) | tak |





