Michalina

Odmiana Michalina

Michalina charakteryzuje się bardzo intensywnym wzrostem i rozwojem. Ma to do siebie, że w okamgnieniu buduje zwarty i nadzwyczaj wysoki łan. Z uwagi na bardzo silny system korzeniowy nadaje się do uprawy na najsłabszych stanowiskach i toleruje okresowe niedobory wody, tym zyskuje realną przewagę nad innymi odmianami. Nawet w suchych latach uzyskać można zadowalający plon. Duży plon grubych bulw zawiązywany jest dość głęboko w redlinie. Michalina nie tylko bierze górę pod względem odporności na suszę, ale również wiedzie prym w zakresie ponadprzeciętnego smaku odmian z naszej hodowli zdobywając już niejedno trofeum w konkursach kulinarnych dla konsumentów. Bulwy o płytkich oczkach, żółtej skórce i jasnożółtym miąższu nadają się do pakowania. Z uwagi na niedługi okres spoczynku bulw i dość wczesne pobudzanie się zaleca się przechowywanie w sterowanej atmosferze, bądź zaplanowanie do sprzedaży późną jesienią.

Parametry

nazwa Michalina
zgłaszający/hodowla Hodowla Ziemniaka Zamarte
typ użytkowy jadalny
wczesność wczesna
kształt bulw okrągłoowalny
barwa skórki żółta
barwa miąższu jasnożółta
typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy
skrobia (%) 12,5
rak (odporny?) tak
mątwik (odporny?) tak