Lawenda

Odmiana Lawenda

Lawenda tworzy zwarty i ładny łan o przeciętnej wysokości. Zawiązuje bardzo dużą ilość bulw średniej wielkości. Plon bulw zawiązuje się płytko oraz średnio głęboko w redlinie. Przy niedużej rozstawie redlin zaleca się głębsze sadzenie. Bulwy cechuje atrakcyjny wygląd – kształt wyjątkowo regularny, gładka skórka a przy tym płytkie oczka. Lawenda wybija się nadzwyczaj dobrym smakiem, jej miąższ po ugotowaniu jest intensywnie żółty, w typie kulinarnym ogólnoużytkowym – B. Jest odmianą przeznaczoną do długiego przechowywania. Cechą wyróżniającą jest długi okres spoczynku, pomimo krótkiego okresu wegetacji – ok. 90 dni.

Parametry

nazwa Lawenda
zgłaszający/hodowla Hodowla Ziemniaka Zamarte
typ użytkowy jadalny
wczesność wczesna
kształt bulw okrągłoowalny
barwa skórki czerwona
barwa miąższu żółta
typ konsumpcyjny ogólnoużytkowy
skrobia (%) 13,1
rak (odporny?) tak
mątwik (odporny?) tak