Bila tworzy zwarty łan o przeciętnej wysokości. Zawiązuje plon bulw na średniej głębokości. Tworzy najwyżej kilkanaście grubych bulw, są one wyrównane pod względem wielkości z niewielkim udziałem bulw drobnych. Niewątpliwą zaletą tej odmiany jest to, że nie poraża się parchem. Zważywszy na ów fakt, można ją z powodzeniem uprawiać na glebach, gdzie bytuje promieniowiec – Streptomyces scabies powodujący parch ziemniaka. Bila charakteryzuje się bardzo dobrym smakiem, jest szeroko rozpowszechniona na targowiskach i bazarkach, głównie tam znajduje uznanie koneserów ziemniaka. Bulwy okrągłe, o płytkich oczkach są atrakcyjne dla kupującego. Z powodzeniem można ją długo przechowywać, bez względu na stopień modernizacji miejsca magazynowania.
Parametry
nazwa | Bila |
zgłaszający/hodowla | Hodowla Ziemniaka Zamarte |
typ użytkowy | jadalny |
wczesność | wczesna |
kształt bulw | okrągłoowalny |
barwa skórki | |
barwa miąższu | |
typ konsumpcyjny | ogólnoużytkowy |
skrobia (%) | 12,6 |
rak (odporny?) | tak |
mątwik (odporny?) | tak |