wtorek, 27 października, 2020
- REKLAMA -

Wzrost produkcji mleka? Pomocna technologia Shredlage

-REKLAMA-
-REKLAMA-

Każdy hodowca wiele wysiłku i starań kładzie na uzyskiwanie coraz to lepszych wyników w produkcji mleka. W spełnianiu tych marzeń pomocna jest technologia Claas Shredlage, gdzie kukurydza przy zbiorze jest siekana na odcinki od 26 do 30 mm i intensywnie kondycjonowana.

Dużo się o technologii Shredlage mówi, ale najważniejsze są fakty i doświadczenia gospodarstw, które mają z nią do czynienia. Temu zagadnieniu i wynikom z polskiego gospodarstwa Fortune Cieszymowo w woj. pomorskim była poświęcona konferencja zorganizowana przez Claas Polska 18 sierpnia. Prowadził ją Andrzej Kulczyński Manager ds. produktu sieczkarni samojezdnych i kombajnów zbożowych oraz Główny zootechnik z Cieszymowa Renata Gurbowicz i Piotr Skoczek z firmy Somatik.

Jak uzyskać dobrą paszę?

Claas Shredlage to nowa technologia zbioru kukurydzy na kiszonkę i z przeznaczeniem jej dla krów mlecznych. W Polsce słyszymy o niej od dwóch lat. Trwają też badania nad jej zastosowaniem do żywienia bydła opasowego. Wydajność mleczna zależy od wielu czynników. Ważna jest rasa, sezon wycielenia, region geograficzny i czynniki zarządzania. Liczy się też częstotliwość doju, technologia, terapia hormonalna, ale oprócz tego pasza objętościowa. Kiszonka sprawia, że przez cały rok dostępna jest pasza wysokiej jakości. Trzeba też pamiętać, że uzyskanie dobrej kiszonki nie jest droższe niż zebranie złej kiszonki. Każdy element ma jakiś wpływ na wzrost produkcji w mniejszym lub większym stopniu. O sukcesie bardzo dużo zależy od rolnika. Trzeba pamiętać, że uzyskanie dobrej kiszonki zależy m.in. od właściwego czasu zbioru, idealnej długości cięcia i jakości cięcia. Liczy się również przetwarzanie zmiażdżonych ziaren kukurydzy na kiszonkę z kukurydzy. Poza tym stosowanie dodatków do kiszonki. Na koniec trzeba zadbać o idealne ugniecenie i przykrycie.   

Długa sieczka

Technologia Shredlage to długo siekana kukurydza i intensywnie kondycjonowana. Sieczka ma długość od 26 do 30 mm. Intensywne kondycjonowanie odbywa się za pomocą specjalnych walcy Multi Crop Cracker Shredlage z firmy Claas. Cechą szczególną jest spiralny rowek biegnący przeciwbieżnie na każdym z walców. Jego zadaniem jest rozbicie fragmentów kolb, rozdrobnienie ziarniaków, poza tym rozdrabnia plon wzdłużnie i poprzecznie. Powoduje to, że w żwaczu dostępnych jest więcej skrobi jest też więcej powierzchni dla „obszaru ataku” dla zwiększenia aktywności drobnoustrojów.

Technologia Shredlage wzięła się ze Stanów Zjednoczonych, a firma Claas w 2016 roku nabyła 100% praw i patentów dotyczących tej technologii. Cechą charakterystyczną Shredlage są ziarniaki poddawane intensywnemu mieleniu, które redukuje je do bardzo małych fragmentów i cząstek. Intensywne kondycjonowanie powoduje również intensywne uszkadzanie fragmentów kolby. Natomiast fragmenty liści są roztarte i szorstkie. Długie, rozdrobnione fragmenty łodyg zapewniające dużą powierzchnię. Zewnętrzna skóra fragmentów plonów jest w dużej mierze roztarta. 

Wzrost produkcji mleka

Jednym z gospodarstw, gdzie w ubiegłym roku część areału kukurydzy zebrano w technologii Shredlage jest Ferma bydła Fortune w Cieszymowie. Łączny areał to 2350 ha. 500-600 ha jest kukurydzy, 120 ha jest użytków zielonych, 100 ha traw i ok. 150 ha lucerny. Rocznie zbieranych jest ok. 28 tys. ton pasz objętościowych. Dziennie skarmianych jest ok. 80-90 ton TMR. W stadzie jest 1300 krów mlecznych. Ich wydajność jest określona na 12600 l mleka rocznie. Ferma może się pochwalić wynikami na poziomie średniej wydajności mleka od sztuki – 39 l. Średni dzień laktacji – 170 dni, a okres międzywycieleniowy wynosi 378 dni. W gospodarstwie 85% pasz pochodzi z własnych pól, pozostałe 15% to pasze z zakupu m.in. soja, rzepak, młóto i MPU. Sporządzona kiszonka z kukurydzy była z odmian P8328 z hodowli Pioneer oraz odmiana Ricardinio z KWS. Zawartość suchej masy 33-35%. Zbiór był dokonany sieczkarnią Claas Jaguar z odpowiednim zgniataczem. W sumie zakiszono ok. 3500 t. Planowano przetestować kiszonkę zebraną w technologii Shredlage na dwóch grupach, a finalnie były cztery. Kiszonka była skarmiana od końca stycznia do końca maja. Zmiana paszy w porównaniu z dotychczas stosowaną spowodowała osiągnięcie produkcji w grupie wieloródek wielkości 58 kg/szt./dzień. Warto dodać, że wcześniej średnia oscylowała w granicach 54 kg/szt./dzień. Warte podkreślenia jest również to, że na całej analizowanej grupie zwierząt od krowy uzyskiwano nawet 2 litry więcej mleka. Z kolei dzienne pobranie suchej masy wzrosło z 29,5 kg do 32 kg w najlepszej grupie. Na koniec warto dodać, że takie wyniku uzyskano eliminując z dawki pokarmowej słomę.

Autor: Krzysztof Grzeszczyk

Avatar
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

Dodaj odpowiedź

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Podobne artykuły

W nocy front chłodny z zachodu ruszy na wschód kraju [POGODA]

Deszcz pojawi się na Warmii, Mazurach, północy Mazowsza i Suwalszczyźnie. Napada go około 2-6 mm. Tylko lokalnie między Gołdapią a Mławą może...

Po ile tuszka a po ile brojler? Połowa października w sektorze drobiarskim

Miniony tydzień nadal objawiał się niskimi cenami w skupach drobiarskich. Cena brojlerów oscylowała na poziomie 2,60-3,00 zł/kg a tuszek 3,80-4,60 zł/kg. Nie...

Dodatni indeks na GDT po raz trzeci z rzędu. Stabilna sytuacja na rynku mleka

Kolejny tydzień na rynku mleka mieliśmy do czynienia ze stabilnymi cenami. Na rynku krajowym poziom cen mleka w skupach utrzymywał się w...

Śledź nas

18,377FaniLubię to
350ObserwującyObserwuj
4,010SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

W nocy front chłodny z zachodu ruszy na wschód kraju [POGODA]

Deszcz pojawi się na Warmii, Mazurach, północy Mazowsza i Suwalszczyźnie. Napada go około 2-6 mm. Tylko lokalnie między Gołdapią a Mławą może...

Po ile tuszka a po ile brojler? Połowa października w sektorze drobiarskim

Miniony tydzień nadal objawiał się niskimi cenami w skupach drobiarskich. Cena brojlerów oscylowała na poziomie 2,60-3,00 zł/kg a tuszek 3,80-4,60 zł/kg. Nie...

Dodatni indeks na GDT po raz trzeci z rzędu. Stabilna sytuacja na rynku mleka

Kolejny tydzień na rynku mleka mieliśmy do czynienia ze stabilnymi cenami. Na rynku krajowym poziom cen mleka w skupach utrzymywał się w...

Podwyżki w skupach jaj. Jedna kategoria bije wszystkie pozostałe

W dniach 11-18 października sytuacja na rynku jaj była stabilna W większości rozpatrywanych kategorii zauważalne były podwyżki, niektóre sięgały nawet 5%. Która...

Czy posłowie wystraszyli się rolników? Posiedzenie Komisji Rolnictwa odwołane!

Potwierdziły się słowa senatora Jacka Marii Jackowskiego z PiS, który wczoraj w wypowiedzi dla Radia Wnet mówił, że ustawa o ochronie zwierząt...