Nowy projekt K+S – KALI AKADEMIA

  • dodano: 22.05.2018
  • przez: Aleksandra Wieremczuk

KALI AKADEMIA to nowy projekt K+S KALI, dotyczący rozpoznawania objawów niedoborów składników pokarmowych na roślinach uprawnych. Jest to projekt, w którym przekazywana będzie wiedza specjalistów na temat strategii nawożenia roślin, prowadzone będą różnego rodzaju szkolenia i webinary odnoszące się do tematyki roli składników pokarmowych w nawożeniu oraz w odniesieniu do aktualnej sytuacji panującej na polach. Przekazywana wiedza przez ekspertów K+S KALI, z Instytutów Naukowych i Uczelni będzie kierowana przede wszystkim do praktyków – rolników i doradców/zespołów handlowych dystrybutorów nawozowych. Priorytetem będzie wiedza odnośnie zbilansowanego nawożenia roślin uprawnych, czyli przede wszystkim rola mikro- i makroelementów w odżywianiu roślin oraz formy przyswajalne znajdujące się w nawozach.

21 maja w ramach projektu KALI AKADEMIA odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu szeregu praktycznych spotkań organizowanych dla przedstawicieli handlowych wybranych dystrybutorów nawozowych w całej Polsce. Również dla studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zostało przeprowadzone takie spotkanie. Na spotkaniach prezentowane są rośliny, które zostały specjalnie wyhodowane dla celów szkoleniowych. Wśród nich znajdują się m.in. pszenica rzepak, burak, ziemniak z niedoborami makro- i mikroelementów. Więcej informacji na temat spotkań organizowanych przez K+S KALI znajduje się na stronie www.ks-polska.com. W ramach projektu do pobrania jest również darmowa aplikacja KALI-TOOLBOX, w której znajdują się zdjęcia objawów niedoborów poszczególnych składników w roślinach uprawnych wraz z kompetentnym doradztwem. JT

 

W bieżącymnumerze 6/2018

  • Niemile widziani goście w kukurydzy
  • Rzepak gotowy do zbioru
  • Potęga glifosatu
  • Do tańca i do… ciężkiej roboty
  • Wilgotność pod kontrolą
  • Kiedy nabór na młodych rolników?
  • Od koszenia po prasoowijanie
  • Żniwna szkoła
  • Litewskie zboże w silosach BIN
  • Mistrz oszczędności i wydajności
Agro Profil magazyn rolniczy nr 6/2018

Zapisz się do naszego newslettera