środa, 25 listopada, 2020

Konsorcja bakteryjne wsparciem dla rolnictwa?

-REKLAMA-
-REKLAMA-

Innowacyjne badania prowadzone w Instytucie Ochrony Roślin – PIB mogą w przyszłości realnie wesprzeć poprawę zdrowotności gleby i odbudowę oraz utrzymanie naturalnej bioróżnorodności ekosystemów rolniczych. Mogą też przyczynić się do zmniejszenia zużycia herbicydów.

Europejskie rolnictwo zmienia się i staje przed nowymi wyzwaniami związanymi z utrzymaniem efektywności upraw. Założeniem UE jest bowiem znaczące ograniczenie stosowania w rolnictwie chemicznych środków ochrony roślin, takich jak pestycydy czy nawozy mineralne. 

„Programy unijne, takie jak „Zielony ład” (ang. Green Deal) czy strategia „Od pola do stołu” (ang. From Farm to Fork), kładą nacisk na opracowanie i zastosowanie w rolnictwie metod biotechnologicznych, jednakże z nastawieniem na podejmowanie działań sprzyjających ekologii. Choć mamy czas do 2030 roku, to już dziś należy szukać rozwiązań, które umożliwią realizację wprowadzonych tymi przepisami wytycznych. Ogromny potencjał w tym zakresie wykazuje wykorzystanie pozytywnego wpływu konsorcjów bakteryjnych – i takie badania prowadzi właśnie Zakład Biologii Molekularnej i Biotechnologii Instytutu Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu” – mówi dr Krzysztof Krawczyk z IOR – PIB w Poznaniu.

W Zakładzie Biologii Molekularnej i Biotechnologii Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu prowadzone są prace badawcze mające na celu pozyskanie i charakterystykę nowych szczepów bakteryjnych, wykazujących cechy biochemiczne, które mogą korzystnie wpłynąć na wzrost i plonowanie roślin uprawnych. 

Wykorzystywane w badaniach szczepy bakteryjne celowo dobierane są w sposób niewymagający stosowania metod inżynierii genetycznej (GMO) – występują naturalnie w środowisku i są neutralne dla zdrowia ludzi i zwierząt. Wyselekcjonowane doświadczalnie szczepy bakterii są wykorzystywane do tworzenia konsorcjów bakteryjnych, które mogą w przyszłości spełniać konkretne funkcje względem roślin uprawnych.

Dotychczas opracowane konsorcja bakteryjne:

  • stymulują wzrost i plonowanie pomidorów gruntowych,
  • ułatwiają roślinom pozyskiwanie przyswajalnych form związków fosforu z gleby,
  • wykazują właściwości grzybobójcze,
  • zapobiegają występowaniu i rozwojowi tzw. „chorób przechowalniczych” warzyw,
  • wykazują potencjał do inhibicji bądź rozkładu substancji aktywnych stosowanych w produkcji herbicydów. 

Opracowane konsorcja poddawane będą procesom formulacji, których celem jest stworzenie w przyszłości nowych, innowacyjnych i efektywnie działających biopreparatów. Wykorzystywane w rolnictwie nowe biopreparaty byłyby zgodne z zaleceniami unijnymi.

„Podejmowanie tego rodzaju badań z jednej strony podyktowane jest potrzebą chwili, czyli koniecznością opracowania skutecznych biopreparatów, a z drugiej – jest też wyrazem zaangażowania Instytutu Ochrony Roślin – PIB w zapewnienie zdrowotności upraw i plonów rolnych, które przecież stanowią podstawę diety nas wszystkich” – podsumowuje ekspert IOR – PIB. 

Źródło: informacja prasowa

Avatar
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

Dodaj odpowiedź

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Podobne artykuły

Światowa sława polskiego rolnika!

Czas nie stoi w miejscu a przyroda nie śpi. Tak samo jest z kolejnymi etapami rolniczych prac. W okresie letnim  pisaliśmy już o...

Przed nami mroźna noc [POGODA]

Noc zapowiada się pogodna na południu, zachodzie i w centrum kraju. Nad ranem rozpogodzenia pojawią się także na wschodzie kraju. 

Stawki za żywiec wieprzowy najniższe w historii

Kryzys na rynku trzody chlewnej nie ustępuje. Zamurowana cena od kilku tygodni, spadła do historycznie niskiego poziomu. Wartość żywca wieprzowego na giełdzie...

Śledź nas

19,322FaniLubię to
350ObserwującyObserwuj
4,610SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

Światowa sława polskiego rolnika!

Czas nie stoi w miejscu a przyroda nie śpi. Tak samo jest z kolejnymi etapami rolniczych prac. W okresie letnim  pisaliśmy już o...

Przed nami mroźna noc [POGODA]

Noc zapowiada się pogodna na południu, zachodzie i w centrum kraju. Nad ranem rozpogodzenia pojawią się także na wschodzie kraju. 

Stawki za żywiec wieprzowy najniższe w historii

Kryzys na rynku trzody chlewnej nie ustępuje. Zamurowana cena od kilku tygodni, spadła do historycznie niskiego poziomu. Wartość żywca wieprzowego na giełdzie...

Apel branżowych organizacji

Siedem ogólnokrajowych organizacji producenckich i rolniczych zwróciło się do polskich producentów żywności i klientów z apelem o stosowanie na produktach spożywczych i...

Ministerstwo uspokaja rolników

- 31 grudnia bieżącego roku zakończy się okres przejściowy związany z tak zwanym „Brexitem” czyli wyjściem Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej – mówił...