sobota, 20 kwietnia, 2024
spot_imgspot_img

Czy rynek mleka ucierpiał przez COVID-19?

spot_img

Patrząc dzisiaj na sytuację wokół COVID-19 można odnieść wrażenie, że sektor mleczarski nie ucierpiał aż tak bardzo. Według Agnieszki Maliszewskiej, Dyrektor Polskiej Izby Mleka jest to wynik wysokiej sprzedaży produktu oraz rosnącej konsumpcji w ostatnich miesiącach.

Obecnie średnia cena mleka w skupie kształtuje się powyżej 130 zł za 100 litrów.  Porównując inne kraje UE nasz cennik jest zbliżony. Wartość mleka determinuje sytuacja polityczno-ekonomiczna na świecie oraz zbyt na rynkach międzynarodowych.” – informuje w wywiadzie z nami dyrektor Izby Mleka.

Covid był tylko jednym z elementów, który determinował ceny. Pozostanie konsumentów w Polsce w okresie wakacyjnym wpłynęło na  konsumpcję krajową w obszarze HoReCa, który zaczął się rozwijać. Te elementy miały istotne przełożenie na płynne przejście z chwilowego kryzysu, gdy możliwość eksportu na rynki trzecie została wstrzymana.

Agnieszka Maliszewska jednak zwróciła uwagę, że nie możemy nazwać tej sytuacji względnie dobrą.

“Patrząc na  całą ekonomię i system związany z relacjami i powiązaniami z ceną mleka to niestety ale ustawa, która została przegłosowana 14.10.2020 w senacie będzie miała bezpośredni wpływ na produkcję mleka. Rozporządzenie zostało medialnie sprzedane jako ustawa futerkowa abyśmy jako konsumenci okazali się większą empatią do zwierząt.  Tyle, że nikt nie naznaczył faktów jakie panują w gospodarstwach rolniczych. Znam wielu rolników i tak jak oni dbają o dobrostan zwierząt tak nikt nie dba. A to dlatego, że rolnik z tych zwierząt po prostu żyje. Wszelkie problemy w stadzie, gdzie należy odizolować lub uśpić zwierzęta spisują hodowcę na straty.”

Przedstawicielka Polskiej Izby Mleka dodała, że rolnictwo to system naczyń połączonych o których musimy pamiętać.

Wzrost wskaźnika żywności FAO

Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO wyniósł we wrześniu średnio 102,2 punktu, co oznacza brak zmian w ujęciu miesięcznym, jednak w ujęciu rocznym odnotował wzrost o 2,5%. Umiarkowane wzrosty notowań masła, sera i odtłuszczonego mleka w proszku zostały skompensowane spadkiem cen pełnego mleka w proszku. Ceny masła wzrosły z powodu wysokiego popytu na dostawy krótkoterminowe i zmniejszonego przetwórstwa w Europie. Rosnący popyt zarówno w Unii Europejskiej, jak i ze strony importerów na sery przyczynił się do wzrostu notowań tych produktów. Wzrosły również notowania odtłuszczonego mleka w proszku, natomiast spadek odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, do czego przyczynił się sezonowy wzrost produkcji w Oceanii.

Jak kształtowały się ceny na rynku krajowym?

Na rynku krajowym w 1 tygodniu października 2020 r. odnotowano wzrost cen większości monitorowanych produktów mlecznych. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 28–04.10.2020 r. masło w blokach zbywano po  15,78 zł/kg, o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 10% więcej niż miesiąc wcześniej. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się na poziomie 17,30 zł/kg (3,46 zł za 200 gramową kostkę), o 2% niższym niż tydzień wcześniej, ale o 1% wyższym niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku oba rodzaje masła były o około 7% tańsze.

Na przełomie września i października 2020  krajowa cena zbytu OMP wyniosła 9,35 zł/kg i była o około 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie za pełne mleko w proszku uzyskiwano 11,63 zł/kg, o 5 gr/kg mniej niż w czwartym tygodniu września br., ale o 3 gr/kg więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 2%, a PMP – o 4,5%.

Ceny poszczególnych produktów mleczarskich w skupach

Cały czas mamy do czynienia ze stabilną ceną mleka w skupie na poziomie około 1,36 zł/l, w zależności od zakładu skupującego oraz cennika. W tabelach zostały przedstawione ceny produktów mleczarskich jakie kształtowały się w 1 tygodniu października.

1.Produkty mleczarskie płynne.

    TOWAR  Zawartość tłuszczuPOLSKA
Cena [zł/100kg]Tygodn. zmiana
2020-10-042020-09-27ceny [%]
Mleko spożywcze pasteryzowanedo 0,5%
1,5-1,8%
2%1891890,1
3,2%2022020,3
od 3,5%3052943,6
Ogółem1971960,4
Mleko spożywcze UHTdo 0,5%190191-0,3
1,5-1,8%199199-0,1
2%2102100,2
3,2%211212-0,6
od 3,5%2272212,9
Ogółem209210-0,3
Jogurt naturalnydo 0,5%2582551,2
1,5-1,8%4664366,8
2%3863791,9
3,2%4474352,7
od 3,5%3953950,0
Ogółem4214093,0
Kefirdo 0,5%357359-0,7
1,5-1,8%2762740,5
2%263276-5,0
3,2%nld
od 3,5%
Ogółem269277-2,6
Śmietana i śmietanka10-29%605609-0,6
pow. 29%9579431,5
Ogółem6946940,0

2. Produkty mleczarskie stałe.

TOWARRodzajPOLSKA
Cena [zł/100kg]Tygodn. zmiana
2020-10-042020-09-27ceny [%]
Masło 82% tł., 16% wodyw blokach1 5781 5452,1
konfekcjonowane1 7301 760-1,7
Masło 80% tł., 16%wody, 2% soliw blokach
MasłoOgółem1 7031 734-1,8
Mleko w proszkupełne1 1631 168-0,4
odtłuszczone9359162,1
Ogółem976979-0,3
Mleko zagęszczonesłodzonenldnld
niesłodzone571599-4,6
Ogółem684727-5,9

3. Sery i twarogi.

TOWARRodzajPOLSKA
Cena [zł/100kg]Tygodn. zmiana
2020-10-042020-09-27ceny [%]
SERY DOJRZEWAJĄCEtypu EDAMSKI1 3541 3391,0
typu GOUDA1 3571 3570,0
typu CHEDDAR1 4121 3395,4
typu EMENTALER1 5501 5231,8
PODLASKI, ZAMOJSKI, MORSKI1 3901 3860,3
PARMEZAN
RADAMERnldnld
Ser typu MOZZARELLA1 4321 4190,9
Ser typu FETA1 0481 0331,4
SERY PLEŚNIOWE2 0652 0361,4
SERY i TWAROGI ŚWIEŻEtwaróg min. 40% tł.925935-1,0
serek granulowany min. 40% tł.676682-0,9

Maria Chmal
źródło: Biuletyn „Rynek mięsa wieprzowego” Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej / kowr.gov.pl / pfhb.pl

Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x