czwartek, 17 czerwca, 2021

Czy ceny na rynku drobiu dorównują tym z roku ubiegłego?

-REKLAMA-
-REKLAMA-

Sektor drobiarski w nowym tygodniu odnotowywał wzrost cen tuszek kurcząt, jednak nadal kształtowały się one na poziomie niższym niż rok temu.

źródło: Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

Według danych zebranych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że w dniach 10-16.08.2020 cena za kilogram brojlera utrzymywała się na poziomie z minionego tygodnia  i wynosiła 3,23 zł/netto. W przypadku kaczek typu brojler miłe zaskoczenie, bowiem cena wzrosła o 1% tj. 4 gr i wyniosła 4,24 za kg. Sektor indyczków i indorów odnosi najgorsze straty z brakiem perspektyw na poprawę. W rozpatrywanym okresie cena indyczków wzrosła jedynie o 0,3% dając cenę finalną 4,20 zł/netto. Indory mają się jeszcze gorszy spadek względem minionego tygodnia wyniósł 1,4%. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena kurcząt brojlerów była niższa o 8,5%, a indyków – o 25%.

Chociaż ceny wciąż są niskie istnieje szansa na tendencję wzrostową z uwagi na wstrzymany import mięsa z Brazylii do krajów azjatyckich.

“Filipińskie restrykcje mogą być istotne dla międzynarodowego handlu mięsem drobiowym, gdyż 20 proc. mięsa importowanego na rynek filipiński pochodziło od południowoamerykańskich dostawców. Istnieje szansa, że skorzystają na tym unijni eksporterzy. Filipiny są, po Wielkiej Brytanii, drugim największym odbiorcą mięsa drobiu wyprodukowanego w Unii Europejskiej.  W okresie lat  2016 – 2019 wywóz unijnego mięsa z UE na rynek azjatycki wzrósł z poziomu 120,8 tys. ton do 215,6 tys. ton. W okresie od stycznia do kwietnia roku 2020 sprzedaliśmy filipińskim importerom 71,6 tys. ton mięsa (+19,5  proc. r/r). Według prognoz amerykańskich analityków (USDA) filipiński import drobiu rozwija się w zadziwiającym tempie. W 2018 roku wyniósł 320 tys. ton, w 2019 roku  wzrósł do 345 tys. ton, a w prognozy na rok 2020 zakładają import na poziomie 390 tys. ton.”- ocenia KiPDiP.

Polska od 2014 roku jest liderem w produkcji mięsa w UE. W 2019 roku produkcja mięsa drobiowego w Polsce wyniosła 2,6 mln ton, co stanowi 18,2% produkcji unijnej,  w dalszej kolejności była Wielka Brytania 2,0 mln ton (14,0%), Hiszpania 1,74 mln ton (12,2%), Francja 1,7 mln ton (11,9%), Niemcy 1,6 mln ton (11,1%), Włochy 1,3 mln ton (9,1%) i pozostałe kraje UE 3,3 mln ton. Duży potencjał eksportowy oraz status kraju wolnego od ptasiej grypy może pomóc w odbiciu się z dołka cenowego, jednak coraz większe obawy budzi bakteria z rodzaju Salmonella wykrywana w mięsie importowanym z naszego kraju.

Maria Chmal
źródło: gov.pl / kipdip.org.pl / kowr.gov.pl / eu-poultry.eu

-REKLAMA-
Avatar
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

Dodaj odpowiedź

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Podobne artykuły

Spłonął kurnik pod Bytomiem

W środę, 16 czerwca br., około godziny 13.00 dyżurny operacyjny Stanowiska Kierowania Komendanta Powiatowego Państwowej Straży Pożarnej w Nowej Soli (woj. lubuskie), otrzymał zgłoszenie...

Czasowa rejestracja insektycydu MOSPILAN® 20 SP na mszyce w buraku cukrowym

Na mocy zezwolenia z dnia 27.05.2021 r. wydanego na wniosek Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego przez MRiRW, MOSPILAN® 20 SP uzyskał czasową rejestrację do...

Koła Gospodyń Wiejskich. Senacka Komisja Rolnictwa za zmianami

Podczas wtorkowego (15 czerwca br.), posiedzenia Senatorowie z Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi zgłosili jedynie 4 poprawki o charakterze porządkowo-legislacyjnym do Ustawy o zmianie ustawy...

Śledź nas

22,324FaniLubię to
395ObserwującyObserwuj
7,780SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły