Rozwój polskiego eksportu drobiu

Kolejne trzy polskie zakłady drobiarskie, skontrolowane przez stronę chińską, uzyskały dopuszczenie do tamtejszego rynku. Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Pekinie otrzymała już od Generalnej Administracji Celnej Chińskiej Republiki Ludowej GACC (ang: General Administration of Customs – Generalna  Administracja Celna – przyp. red.), stosowną notę w tej sprawie.

W dokumencie wymieniono następujące zakłady:

  • CEDROB S.A. Ciechanów, Ubojnia Drobiu Ujazdówek (nr wet 14023901);
  • CEDROB S.A. Ciechanów, Zakład Drobiarski w Niepołomicach (nr wet 12190501);
  • ROLDROB S.A. (nr wet 10160501).

Powyższe podmioty zostaną dopuszczone do eksportu na chiński rynek, po przekazaniu przez polskiego, Głównego Lekarza Weterynarii, dodatkowych informacji, dotyczących tych zakładów.

Efekt rozmów w Chinach

Możliwość udziału polskich zakładów drobiarskich w eksporcie do Chińskiej Republiki Ludowej to jeden z ważniejszych rezultatów rozmów prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego z Ministrem Rolnictwa i Obszarów Wiejskich ChRL, Ni Yuefeng’iem, w Szanghaju, przy okazji I. Chińskiej Międzynarodowej Wystawy Importowej, a także spotkania głównego lekarza weterynarii Bogdana Konopki z Głównym Inspektorem chińskiej GACC, które odbyło się w Ningbo.

 

Zawirowania w handlu z Chinami

W 2015 roku Polska uzyskała prawo do eksportu drobiu do Chińskiej Republiki Ludowej. Jednakże w grudniu 2016 r., Chiny wstrzymały import z Polski. Powodem tej decyzji było występowanie w naszym kraju ptasiej grypy. Chiński rynek drobiowy ponownie otwarto dla importu polskiego drobiu, dopiero po długich staraniach strony polskiej. Stało się to pod koniec września 2018 roku.

Sytuacja w Polsce

Zainteresowanie przedstawicieli polskiej branży drobiarskiej eksportem do Chin jest bardzo duże, a Krajowa Rada Drobiarstwa (Izba Gospodarcza w Warszawie), ma w Państwie Środka swoje przedstawicielstwo z siedzibą w Szanghaju. Obecnie, prawo do eksportu na chiński rynek, posiada pięć polskich zakładów drobiarskich i jedna chłodnia. I mimo, że w pierwszej połowie 2019 roku, eksport wyniósł jedynie ok. 12 tys. ton, to w kolejnych miesiącach, można się spodziewać zwiększenia wysyłek. Dodajmy, że o zgodę na eksport ubiega się też kilka innych zakładów drobiarskich zrzeszonych w Krajowej Radzie Drobiarstwa (Izbie Gospodarczej w Warszawie).

Krajowa produkcja i rynek drobiu

Polska produkcja mięsa drobiowego odnotowuje znaczący progres. W 2018 roku, produkcja mięsa drobiowego, wyniosła ok. 2,9 mln ton i była o 4,3 proc. większa niż w roku poprzednim. Czynnikiem rozwojowym w tej branży jest eksport, którego wartość zwiększyła się w 2018 roku do ok. 1,3 mln ton, tj. o ponad 13 proc. Ponadto, eksperci prognozują, że najprawdopodobniej, w roku 2019, eksport wzrośnie do ponad 1,4 mln ton, tj. o ok. 10 proc. więcej, w stosunku do roku ubiegłego i stanowić będzie prawie 44 proc. produkcji. Głównym odbiorcą polskiego drobiu są Państwa członkowskie Unii Europejskiej, a Polska jest jedynym unijnym eksporterem drobiu do Chin.

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródła: www.gov.pl english.customs.gov.cn www.krd-ig.com.pl www.ierigz.waw.pl
Foto: „Pixabay”