sobota, 31 października, 2020
- REKLAMA -

Białko z rzepaku – półmiliona na polski patent!

-REKLAMA-
-REKLAMA-

Z początkiem sierpnia br. Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT Food) uruchomił specjalny fundusz w  wysokości 5,4 mln euro dla wsparcia 13 innowacyjnych przedsięwzięć rolno-spożywczych. W tym wyróżnionym gronie znalazła się Polska firma NapiFeryn  BioTech z Łodzi, która produkuje białko z rzepaku. Firma otrzymała466,2 tysięcy euro grantu.

Odzyskują wartościowe białko

Białko, przy wykorzystaniu nowatorskiej metody firmy NapiFeryn BioTech, pozyskuje się z odpadów z produkcji oleju rzepakowego dla uzyskania funkcjonalnych, odżywczych i ekonomicznych izolatów i koncentratów. Zdaniem specjalistów, składniki te stanowią obiecującą alternatywę dla białek pochodzenia zwierzęcego. Są bardzo odżywcze i mogą być używane w wielu różnych zastosowaniach. Pełnowartościowe białka z rzepaku cechują się też własnościami zdrowotnymi. Są także przystępne cenowo, a ich produkcja zalicza się do przyjaznych dla środowiska. Unijne dofinansowanie pomoże firmie w kontynuacji działalności badawczo-rozwojowej, która ułatwi i przyśpieszy komercjalizację zastosowania naturalnych i funkcjonalnych białek roślinnych z rzepaku.

Wsparcie dla najlepszych

Dodajmy że Fundusz Instytutu EIT Food, w ramach którego wyróżniono polską firmę, ma wesprzeć działalność firm dotkniętych kryzysem COVID-19. Kwota o wysokości 4,088 mln euro pochodzi z Inicjatywy Reagowania Kryzysowego EIT, z kolei EIT Food przeznaczyło kolejne 1,3 mln euro wsparcia wskutek pandemii. Głównym założeniem funduszu jest wsparcie przedsiębiorstw w dostosowaniu się do nowych realiów spowodowanym wybuchem pandemii.

13 z 74 projektów

O wsparcie ubiegało się ogółem 74 startupów z 19 krajów Europy i tylko 13 zostało wybranych. Na liście znalazły się firmy z Hiszpanii, Francji, Belgii, Holandii, Izraela, Wielkiej Brytanii i oczywiście firma z Polski ─ NapiFeryn BioTech.


Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło: Fundacja EIT Food
Foto: Pixabay

Avatar
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

Dodaj odpowiedź

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Podobne artykuły

Gastro Stypa w Bydgoszczy i pogrzeb polskiego rolnictwa

Wczoraj (29.10) na Starym Rynku w Bydgoszczy odbył się protest pod hasłem "Gastro Stypa". Połączone siły bydgoskich restauratorów oraz rolników z województwa...

Będzie nowa ,,Piątka Kaczyńskiego”?

Jeśli nie będzie rozmów będą protesty – zapowiada Jacek Zarzecki Prezes PZHiPBM Do pojawiających się w mediach zapowiedzi Prawa...

Małgorzata Gośniowska-Kola na czele KOWR

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorz Puda wręczył wczoraj (29 października br.) w imieniu premiera Mateusza Morawieckiego, dokument potwierdzający powierzenie pełnienia obowiązków...

Śledź nas

18,860FaniLubię to
350ObserwującyObserwuj
4,150SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

Gastro Stypa w Bydgoszczy i pogrzeb polskiego rolnictwa

Wczoraj (29.10) na Starym Rynku w Bydgoszczy odbył się protest pod hasłem "Gastro Stypa". Połączone siły bydgoskich restauratorów oraz rolników z województwa...

Będzie nowa ,,Piątka Kaczyńskiego”?

Jeśli nie będzie rozmów będą protesty – zapowiada Jacek Zarzecki Prezes PZHiPBM Do pojawiających się w mediach zapowiedzi Prawa...

Małgorzata Gośniowska-Kola na czele KOWR

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorz Puda wręczył wczoraj (29 października br.) w imieniu premiera Mateusza Morawieckiego, dokument potwierdzający powierzenie pełnienia obowiązków...

Społeczna odpowiedzialność MLEKOVITY – wkrótce kolejny e-sklep

MLEKOVITA, największa grupa mleczarska w Europie Środkowo-Wschodniej, już wkrótce uruchomi kolejny sklep internetowy, realizując strategię społecznej odpowiedzialności. W...

Rynek zbóż. Jedna kategoria wywiera presję cenową w skupach

Producenci zbóż mogą być zadowoleni. Od początku jesieni popyt jest coraz większy a co za tym idzie możliwość przecen znikoma. Uciecha spotkała...