czwartek, 4 marca, 2021

Aronia właściwości lecznicze! Dlaczego warto korzystać z polskich superowoców?

-REKLAMA-
-REKLAMA-

Aronia – czarna, cierpka w smaku, ale wyjątkowo prozdrowotna. W Polsce mamy największe na świecie uprawy aronii czarnoowocowej. Owoce wykorzystywane są do produkcji soków, koncentratów, dżemów, herbat owocowych, a nawet win. Dodatkowo dzięki możliwości mrożenia i suszenia aronia dostępna jest przez cały rok.

W zbliżającym się okresie jesieni powinniśmy zadbać o swoją odporność szczególnie w czasach pandemii.  Infekcja wirusowa i koronawirusowe powodują stany zapalne górnych dróg oddechowych, którym towarzyszy stres oksydacyjny. Sok z aronii ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, co wykazano w wielu badaniach. Aronia i jej przetwory mogą zmniejszać powikłania towarzyszące infekcjom wirusowym.

Nadzieja w walce z chorobami serca i układu krążenia

Owoce aronii mają szczególnie dużo polifenoli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych takich jak: antocyjany, katechiny i kwasy fenolowe, w tym chlorogenowy; znacznie więcej niż winogrona i inne owoce jagodowe. Setki badań naukowych, których przedmiotem były związki występujące w owocach aronii potwierdziły, że podawanie antyoksydantów hamuje proces tworzenia się ognisk miażdżycowych. Antocyjany zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego, LDL i triglicerydów. Polifenole aronii i innych owoców jagodowych mogą skutecznie chronić lipoproteiny przed utlenianiem i pomagać w profilaktyce miażdżycy.

Co roku w Polsce umiera około 15 tys. Polaków. Ryzyko zawału jest nawet dwukrotnie wyższe u osób z tzw. zespołem metabolicznym (otyłość, cukrzyca, nadciśnienie). Konsekwencje chorób to dysfunkcja śródbłonka, zwiększona agregacja płytek, zmniejszenie wytwarzania NO. Pokazano, że sok z aronii powoduje relaksację naczyń, bowiem stymuluje wydzielanie NO w śródbłonku arterii. Ekstrakt antocyjanów aroniowych zmniejsza agregację płytek krwi. Działanie antyagregacyjne i przeciwzapalne można wykorzystać, włączając aronię do diety osób o zwiększonym ryzyku zawału czy udaru.

Skarbnica witamin

Owoce aronii bogate są także w witaminy wspomagające funkcjonowanie organizmu.

  • witamina P – korzystnie wpływa na przepływ krwi w naczyniach wieńcowych oraz na przyswajalność witaminy C
  • B2 – pomaga leczyć rany i uszkodzenia. Wspomaga pracę układu odpornościowego i nerwowego
  • C – niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu
  • E – odpowiedzialna za wygląd skóry, ale – co ważne – wspiera odporność i płodność.

To nie wszystko! Polecana jest także kobietom w ciąży ze względu na znaczną zawartość kwasu foliowego i żelaza. Aronie powinna znaleźć się w naszej kuchni niezależnie od pory roku i stanu zdrowia w jakim się znajdujemy. Aby cieszyć się wysoką odpornością, szczególnie w sezonie zachorowań, kluczowe jest regularne spożywanie czarnego owocu. Warto zatem pomyśleć o uprawie tej rośliny w naszych przydomowych ogródkach i zasadzić sadzonki aronii, które będą nas cieszyć zdrowymi owocami!

Maria Chmal
źródło:polskiesuperwoce.pl

-REKLAMA-
Avatar
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

Dodaj odpowiedź

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Podobne artykuły

Nowy CLAAS ARION 400

Wraz z wprowadzeniem normy emisji spalin Stage V ciągniki ARION 400 firmy CLAAS zyskują nową stylistykę, nowy flagowy model, a od modelu ARION 440 także większą moc...

CLAAS CEMOS z nowymi możliwościami od wiosny 2021

Po wprowadzeniu CEMOS dla ciągników w serii ciągników CLAAS ARION i AXION w roku 2020 system jest teraz dostępny także w dużych ciągnikach półgąsienicowych serii AXION 900...

Ostatnie chwile z ciepłym powietrzem [POGODA]

Już w nocy na zachodzie, wschodzie, północy i w centrum niebo szczelnie zakryją chmury z niewielkimi opadami mżawki. Temperatura spadnie tutaj nad ranem do...

Śledź nas

21,252FaniLubię to
395ObserwującyObserwuj
6,390SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły