poniedziałek, 20 września, 2021
spot_img

Stopniowy wzrost cen na rynku trzody chlewnej

-REKLAMA-spot_img
-REKLAMA-spot_img

Pierwsze sygnały do poprawy na rynku trzody chlewnej pojawiły się w notowaniach ISN. W Hiszpanii cena tuczników po uboju wzrosła do poziomu 1,49 €/kg względem 1,47 €/kg tydzień wcześniej, a w Belgii do 1,03 (+1₵). Również na krajowym rynku zauważalne były podwyżki, pomimo braku zmian w cennikach niemieckich. Jednak liczba tuczników oczekujących na ubój zmniejsza się z tygodnia na tydzień i  wszystko wskazuje na to, że wzrost cen skupu trzody chlewnej w Niemczech to kwestia najbliższych tygodni. Jeżeli pandemia nie stanie na drodze to w najbliższych miesiącach możemy liczyć na odbudowę rynku trzody chlewnej.

Jakie ceny figurowały na rynku trzody na krajowym rynku?

Polska

Miniony tydzień charakteryzował się ku zaskoczeniu wzrostem cen za żywiec wieprzowy. W dniach  31–07.02.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że  żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 4,03 zł/kg, wobec 3,95 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 5% droższy niż przed miesiącem, ale o 31,5% tańszy niż przed rokiem.

UE

W dniach  31–07.02.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 128,43 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej.

Największy tygodniowy wzrost odnotowano na Cyprze (+4,1%) a największy spadek na Litwie (-4%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 117,69 EUR/100 kg względem 114,32 EUR/100 kg z ubiegłego tygodnia.

W rozpatrywanym tygodniu listopada br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych nie uległa zmianie i wynosiła 5,88 zł/kg,o 0,7% więcej w odniesieniu do ostatniego notowania. Cena półtusz była o 30,5% niższa niż przed rokiem. 

Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 5 Średnie krajowe ceny prosiąt uzyskane w transakcjach targowiskowych za okres: 

źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl

-REKLAMA-spot_imgspot_img

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

23,377FaniLubię
566ObserwującyObserwuj
8,410SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x