piątek, 25 września, 2020
- REKLAMA -
Home Publikacje Kukurydza – Identyfikacja agrofagów oraz niedoborów

Kukurydza – Identyfikacja agrofagów oraz niedoborów

10,50 14,95 

Bogato ilustrowany atlas identyfikacji najważniejszych chwastów, chorób, szkodników i niedoborów występujących w uprawie kukurydzy. Zawiera opisy rozwoju, szkodliwości i zwalczania najgroźniejszych agrofagów kukurydzy. Atlas pomaga rozpoznać 25 gatunków chwastów (m. in. bylica pospolita, chwastnica jednostronna, ostrożeń polny, rdesty), 24 gatunki szkodników (m. in. omacnica prosowianka, ploniarka zbożówka, stonka kukurydziana, urazek kukurydziany), 9 chorób (m. in. głownia pyląca kukurydzy, drobna plamistość liści kukurydzy, choroba szalonych wiech) i aż 10 objawów niedoborów wynikających z nieodpowiedniego odżywienia kukurydzy w azot, fosfor, potas, cynk, magnez, siarkę, żelazo, mangan, wapń i bor.

Atlas dostępny w wersji papierowej (książkowej) lub cyfrowej (w postaci pliku PDF).

Wyczyść

SKU: brak Kategoria:

Opis

Kukurydza jest jedną z najważniejszych roślin rolniczych w kraju. Powierzchnia zasiewów stale utrzymuje się powyżej miliona hektarów, a to świadczy o jej ogromnym znaczeniu w rolnictwie. Rosnące znaczenie rośliny to też większa potrzeba dbałości o uprawę. Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu rynku Agro Wydawnictwo wraz z pracownikami Instytutu Ochrony Roślin – PIB, Terenowej Stacji Doświadczalnej w Rzeszowie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przygotowało pierwszy atlas przedstawiający chwasty, szkodniki, choroby oraz niedobory pokarmowe w kukurydzy.

Istotnym elementem skutecznej ochrony plantacji jest prawidłowa identyfikacja występującego problemu. Bogato ilustrowany atlas to niezbędnik ułatwiający rozpoznanie najważniejszych agrofagów stanowiących zagrożenie w uprawie kukurydzy. W atlasie znajdą Państwo szczegółowy opis rozwoju, szkodliwości i zwalczana aż dla 25 gatunków chwastów (m. in. bylica pospolita, chwastnica jednostronna, ostrożeń polny, rdesty).

Scharakteryzowaliśmy dla Państwa 24 gatunki szkodników (m. in. omacnica prosowianka, ploniarka zbożówka, stonka kukurydziana, urazek kukurydziany) pod względem morfologii, rozwoju, objawów uszkodzenia oraz zwalczania z uwzględnieniem progów szkodliwości. Atlas umożliwia również identyfikację najgroźniejszych chorób występujących w kukurydzy (m. in. głownia pyląca kukurydzy, drobna plamistość liści kukurydzy, choroba szalonych wiech) oraz niedoborów pokarmowych wynikających z niedostatecznego odżywienia roślin w kluczowe pierwiastki (azot, fosfor, potas, cynk, magnez, siarka, żelazo, mangan, wapń, bor).

Format: A5
Okładka: Miękka
Ilość stron: 160

Dodatkowe informacje

Waga brak
Wymiary brak