Nazwa odmiany: Lady Amarilla
Wczesność: Średniowczesna
Użytkowość: Frytkowa i chipsowa
Typ kulinarny
Kształt: podłużny
Kolor skórki: ciemno żółta
Kolor miąższu: żółta
Głębokość oczek: płytkie
Plon: średni
Skrobia (%)
Poziom suchej masy (%): 22
Mątwik: Ro1: 2
Wirus Y: 6
Liściozwój: 7
Parch zwykły: 6
Mechaniczne uszkodzenia: 9
Trwałość przechowalnicza: możliwe przechowywanie do 6 miesięcy
Hodowla/reprezentant w Polsce: Agriana
Opis: Wcześnie dojrzewająca odmiana z żółtym miąższem, znakomita na chipsy i frytki oraz jako ziemniak konsumpcyjny. Ze względu na połączenie wczesnego dojrzewania i wyjątkowej przydatności do długiego magazynowania, możliwe jest przerabianie przez większą cześć sezonu.
MAGAZYN ROLNICZY AGRO PROFIL © 2019