Nazwa odmiany: Finezja
Wczesność: Średniowczesna
Użytkowość: Jadalna
Typ kulinarny: BC
Kształt: okrągłoowalny
Kolor skórki: żółta
Kolor miąższu: jasno żółta
Głębokość oczek: 7,1
Plon: 51,2 wg COBORU
Skrobia (%): 14,0
Poziom suchej masy (%): 21,3
Mątwik: odporna Ro1, Pa3
Wirus Y: 8
Liściozwój
Parch zwykły: 7,5
Mechaniczne uszkodzenia: odporna
Trwałość przechowalnicza: 7
Hodowla/reprezentant w Polsce: HR Zamarte
Opis: Odmiana jadalna o kompleksowej odporności na choroby wirusowe, raka i mątwika, w tym agresywne patotypy. Dodatkowo obserwuje się podwyższoną odporność na zarazę ziemniaka. Przydatna jako mączysta odmiana jadalna, do smażenia chipsów i frytek.
MAGAZYN ROLNICZY AGRO PROFIL © 2019